Vesti

Održani "Dani evropske baštine - Dani Bača 2021"

Opština Bač je organizovala 19. godinu za redom “Dane evropske baštine - Dani Bača”, od 11. do 24. septembra, pod sloganom “Kulturno nasleđe za sve – All inclusive”, u skladu sa ovogodišnjom ključnom temom inkluzivnosti iz zajedničke inicijative Saveta Evrope i Evropske unije, koja je okupila preko 50 zemalja Evrope.

Manifestacija u Baču je započela 11. septembra bioskopskom projekcijom filma “Nečista krv” u Velikoj sali Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Baču, a zatim su 17. septembra održane edukativne radionice: Okrugli sto “Ekološka proizvodnja i prerada lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja” u Bačkom Novom Selu, “Prinčevi i princeze” na Tvrđavi u Baču i “Šetnja kroz srednji vek” u Franjevačkom samostanu. Istog dana, održan je i duhovni koncert u Franjevačkom samostanu.

Centralnog dana manifestacije, 18. septembra, održana je online konferencija “All inclusive - Kulturno nasleđe za sve”, defile učesnika centrom Bača do Tvrđave, muzičko zabavni program, potom viteške radionice, radionica “Priprema i oblačenje narodne nošnje” u Didinoj kući, likovna kolonija, etno pijaca, radionica Srednje poljoprivredne škole Bač “Bačka jela” i “Pričam ti priču”, kao i ostalih osnovnih škola.

U nedelju su tradicionalno održani memorijalni turniri u fudbalu, odbojci i šahu.

Ispred Stalne konferencije gradova i opština, centralnoj manifestaciji su prisustvovali Aleksandra Vukmirović, šefica Službe za međunarodnu saradnju i evropske integracije, i Igor Pucarević, savetnik za dobro upravljanje, ujedno i članovi tima Horizon projekta “Be.CULTOUR – Više od kulturnog turizma”, koju SKGO sprovodi u saradnji sa opštinama Bač, Sremski Karlovci i Irig.