Vesti

Održana obuka na temu Pripreme predloga projekata u skladu sa EU procedurama iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja

Obuka na temu Pripreme predloga projekata u skladu sa EU procedurama iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja održana je od 30. septembra do 1. oktobra u Vrnjačkoj banji. Obuci je prisustvovalo 15 učesnika iz 8 gradova i opština (Valjevo, Loznica, Lazarevac, Knić, Knjaževac, Kladovo, Kragujevac i Kraljevo) koji su korisnici paketa podrške.

Obuku je održala ekspertkinja Bojana Slijepčević uz podršku Aleksandre Vukmirović, šefice Službe za EU integracije i međunarodnu saradnju SKGO, Jelene Mihajlović Tanasijević, šefice odeljenja za LER SKGO i Anite Popović, stručne saradnice za LER SKGO.

U uvodnom delu učenicima je predstavnjen projekat i obrazloženje zašto su baš oni ciljna grupa? Posebna pažnja je posvećena komentarima učenika obuke koji su se ticali konkretnih rezultata i koristi koje im je donela saradnja sa SKGO kroz pakete podrške. Učensnici si navodili da su im najveće koristi od saradnje sa SKGO znanja koja su dobijali kroz mentorstvo i podršku, razmenu iskustava, učešće u radu stručnih saveta i sl.

Tokom dvodnevne obuke, učesnici su se upoznali sa osnovima projektnog ciklusa, imali su prilike da identifikuju projektnu ideju, analiziraju drvo problema kao i definisane ciljave, ali i potencijalne partnere, među prisutnim učesnicima u čijoj saradnji bi se ideja mogla I realizovati. Pored toga, učesnici su upoznati sa osnivanjem Mreže za EU službenike, kao i aktovnostima u okviru Evropske nedelje lokalne demokratije.

Sledeći modul obuke biće realizovan krajem oktobra 2021. godine.

Obuku je realizovana u saradnji dva sektora SKGO, Službe za EU integracije i međunarodnu saradnju i Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj u okviru Programa “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU- Druga faza” koju podržava Vlada Švedske.