Vesti

Održana radionica „Zastupanje interesa lokalnih i regionalnih vlasti na evropskom nivou“

Dvodnevna radionica bila je namenjena članovima i zamenicima članova Zajedničkog konsultativnog odbora (ZKO) Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije održana je 8. i 9. jula u Sokobanji. Radionicu su otvorili Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO i Čedomir Rakić državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Na radionici su učestvovali delegati iz Sombora, Niša, Kruševca, Surdulice, Vladimiraca, Vrnjčke banje i Gadžinog Hana. Reči dobrodošlice na početku rada uputio je Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja.

Cilj radionice je bio da se članovi i zamenici članova ZKO upoznaju sa radom i nadležnostima lokalnih i regionalnih samouprava u Evropskoj uniji, ulogom lokalne i pokrajinske samouprave u procesu evropskih integracija, kao i načinom funkcionisanja Komiteta regiona EU i Zajedničkog konsultativnog odbora, a poseban deo posvećen je zastupanju na evropskom nivou. Radionicu su održali Aleksandra Vukmirović, šefica Službe za EU integracije i međunarodnu saradnju, Nataša Golubović, sekretar ZKO i samostalni savetnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samourpave i Dragan Vujčić, ekspert za EU integracije.

Na početku radionice predstavljena je politika proširenja i proces pristupanja Evropskoj uniji. Delagati su detaljno upoznali sa načinom predstavljanja lokalnih vlasti na evropskom nivou, radom evropskih tela i organizacija, posebno Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, Političkog komiteta Saveta evropskih opština i regiona (CEMR) i Zajedničkog konsultativnog odbora sa Komitetom regiona EU (ZKO).

U nastavku radionice predstavljen je prikaz procesa evropskih integracija Republike Srbije i njegovih promena i uticaja na lokalne samouprave. Predstavljena je i novoformirana Mreža zaposlenih na poslovima evropskih integracija i njen značaj. Takođe je predstavljeno na koji način se zastupaju interesi lokalne samouprave iz Srbije u okviru evropskih tela i organizacija kao i uloga SKGO u tom procesu, kao o podrška koju SKGO pruža delegatima u njihovom radu.

SKGO će nastaviti da pruža podršku imenovanim delegatima u vidu redovnih zajedničkih sastanaka, kao i novih seminara sa temama koje će biti u skladu sa potrebama delegata.

Naredni sastanak ZKO planiran je za jesen 2021. godine.

Radionicu je organizovala Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) u okviru Programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – druga faza“, koji finansira Vlada Švedske.