Vesti

Imovina lokalne samouprave


U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština 29. januara 2008. godine, održan je četvrti sastanak Ekspertske grupe za razvoj novog pravnog režima za imovinu lokalne samouprave.


Đorđe Staničić generalni sekretar SKGO, je obavestio prisutne da je Ministarstvo finansija osnovalo Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o javnoj svojini za čijeg je predsednika imenovan prof. Zlatko Stefanović, prodekan Univerziteta UNION, dok je za predstavnika SKGO-a imenovan Petar Vujadinović, načelnik opštinske uprave u Užicu, koji su istovremeno i članovi Ekspertske grupe za razvoj novog pravnog režima za imovinu lokalne samouprave.


Prof. Zlatko Stefanović je takođe upoznao prisutne sa formiranom Radnom grupom koja se sastoji od 10 članova koji će izraditi Nacrt zakona o javnoj svojini. Ovaj zakon treba da uredi opšti režim javne svojine čiji imaoci mogu da budu Republika Srbija, Autonomna Pokrajina i lokalna samouprava, što bi bila jedna celina. Druga celina je uspostavljanje prava svojine AP i lokalne samouprave, dok treći deo obuhvata korporativna prava, odnosno mogućnost da se lokalna samouprava i Republika pojave u ulozi osnivača privrednih društava (kao akcionari i/ili članovi) i to bilo kojih, ne samo javnih preduzeća. Četvrti deo bi obuhvatao uređenje stvarnih prava koja predviđa sistemski zakon (zakonik) o pravu svojine i drugim stvarnim pravima, odnosno režim javne svojine se mora upodobiti sa ovim zakonom.


Lokalna samouprava i Pokrajina bi morale imati puno pravo svojine i to je cilj ovog zakona. Osim toga, opredeljenje je da se izvrši uspostavljanje prava svojine, te da ovaj režim važi i za postojeća dobra koja lokalna samouprava koristi, a ne samo za ubuduće. Osnovna orijentacija je da sve ono što je u državini lokalne samouprave treba da postane njena svojina, nezavisno od funkcije. Trenutno postoji politička volja da se ovo realizuje.


Što se tiče dinamike rada, naglašeno je da će se Radna grupa za izradu zakona sastajati ponedeljkom i petkom i očekuje se da će se ovaj zakon završiti krajem februara odnosno početkom marta. Za drugi vikend u martu je planirano je finaliziranje Nacrta, nakon toga Nacrt zakona će biti upućen na javnu raspravu.


Član Radne grupe iz SKGO je naveo da se na sastancima ministarske Radne grupe raspravljalo o delu zakona - treći deo drugog poglavlja koji je sada izmenjen. On je naglasio da se tokom učešća u radu ministarske Radne grupe stalno konsultuje sa predstavnicima SKGO i članovima Radne grupe za razvoj novog pravnog režima za imovinu lokalne samouprave.


Savetnik Republičkog javnog pravobranioca, član Ekspertske i ministarske Radne grupe, je objasnio da je kategorija javna svojina novina u odnosu na stari zakon. Tu će biti i deo imovine koja će se regulisati opštim zakonikom. Ovde će se regulisati javna svojina, ali i drugi deo koji će biti prenet lokalnoj samoupravi i pokrajini.


Na pitanje da li se restitucija kosi sa ovim zakonom, kao i šta će biti sa javno-privatnim partnerstvima, municipalnim obveznicama, prof. Stefanović je objasnio da će se ovaj zakon baviti korporativnim pravima i načelno hartijama od vrednosti, jer je to materija za drugi propis. Biće uređena mogućnost da lokalna samouprava poveri i upravljanje svojom imovinom pravnom ili fizičkom licu koje to radi profesionalno. Što se tiče pitanja restitucije tj. denacionalizacije, verovatno će pogoditi sve, a u kojoj meri to zavisi od oblika denacionalizacije – restitucija ili isplata u novcu. Za sada se ne zna šta će biti sa Nacrtom zakona o restituciji i to nema veze sa Nacrtom zakona o javnoj svojini. Gradsko građevinsko zemljište je sada obuhvaćeno Nacrtom zakona o denacionalizaciji, ali to ne pripada tom Nacrtu. To pitanje treba da bude rešeno ili Nacrtom zakona o javnoj svojini ili posebnim zakonom. Ako bude u našem zakonu, onda će da bude ubačeno kao posebna celina.


Prof. Stefanović je pozvao članove Eksprtske grupe da, preko SKGO, dostavljaju svoje sugestije i komentare.