Vesti

Članovi Radne grupe za održivu urbanu mobilnost SKGO ponovo na okupu

Peti sastanak Radne grupe za održivu urbanu mobilnost SKGO održan je onlajn putem, u četvrtak, 21. oktobra 2021. godine. Na sastanku su obrađene sve aktuelne teme u oblasti održive urbane mobilnosti. Sastanku su prisustvovali članovi radne grupe iz grada Beograda, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture (MGSI), Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i SKGO.

U ime nacionalnih koordinatora Evropske nedelje mobilnosti, SKGO i MGSI, izveštaj o sprovedenim aktivnostima tokom Evropske nedelje mobilnosti podnela je Klara Danilović. Manifestacija je uspešno obeležena u 29 gradova i opština u Srbiji, čime je Srbija i dalje zadržala najbolje mesto od svih zemalja u okruženju.

Svetlana Sekulić iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izvestila je članove Radne grupe o sprovedenom javnom pozivu ministarstva za dodelu podsticajnih sredstava za unapređenje održive urbane mobilnosti. Ova sredstva u iznosu od  milion dinara dodeljena su gradu Kruševcu, za unapređenje stajališta javnog gradskog prevoza, Na javnom pozivu učestvovalo je devet jedinica lokalne samouprave. Ovom prilikom najavljeno je da će sredstva za ovu namenu naredne godine biti uvećana, što pruža priliku za veći obuhvat lokalnih samouprava.

U tekućoj godini izrađuju se dva Plana održive urbane mobilnosti u Srbiji – opština Aleksinac je izradila POUM nakon godinu dana angažovanja, sopstvenim sredstvima, i dokument je usvojen zajedno sa Planom razvoja opštine u septembru ove godine. Usvajanju Plana prethodilo je obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti u punom obimu. Aktivnosti na izradi plana predstavili su Gordana Milovanović i Stefan Đurić iz Odeljenja za ekonomski razvoj opštine Aleksinac.

Opština Čajetina izrađuje POUM za dva naseljena mesta (Zlatibor i Čajetina), uz podršku SKGO. Srđan Radović iz opštine Čajetina predstavio je izazove u izradi plana sa kojima se susreće radni tim opštine. Po njegovim rečima, aktivnosti poput „Bezbedne šetnje“ koju su organizovali sa rukovodstvom opštine, doprinele su jačanju svesti donosilaca odluka o potrebi rešavanja problema u saobraćaju. Uz podršku SKGO, izrađuje se i studija pristupačnosti, koja će biti sastavni deo POUM Čajetina.

Svetlana Vukanović iz Svetske Banke najavila je početak aktivnosti na projektu „Razvoj zelene infrastrukture i podrška lokalnim samoupravama“. Radi se o kreditu Svetske banke koji će biti stavljen na raspolaganje svim opštinama i gradovima za finansiranje zelene infrastrukture. Kroz tehničku podršku ovog projekta, sve zainteresovane JLS moći će da dobiju finansijsku podršku za izradu Plana održive urbane mobilnosti, a planirano je i umrežavanje, edukacija, razmena iskustava na ovu temu. Svetska Banka je razvila i ponudila na korišćenje aplikaciju Safe2School, koja treba da omogući mapiranje nebezbednih tačaka na glavnim pravcima kretanja pešaka do škola. Pilot projekat planiran je sa tri škole u Beogradu.

Nove projektne aktivnosti najavile su i Milenka Knežević i Svetlana Bačanin iz GIZ ORF – energija, transport i zaštita klime. Očekuje se skori početak projekta u oblasti održive urbane mobilnosti u regionu jugoistočne Evrope, koji će uključiti i gradove iz Srbije (glavni grad i još jedan do dva grada). Projekat će pomoći razmenu iskustva u implementaciji postojećih planova održive urbane mobilnosti, tako da će uslov za učešće u projektu biti i postojanje razvijenog POUM, kao i članstvo i CIVINET mreži, koja je prepoznata kao jedan od glavnih partnera projekta.

Vladimir Đumić iz Danube Competence Centra upoznao je članove Radne grupe sa inicijativom za izradu Nacionalne strategije biciklizma. Ovo je aktivnost u okviru regionalnog dunavskog projekta Danube cycling policies, koji ima za cilj da pomogne državama koje nemaju razvijene javne politike u ovoj oblasti da ih razviju uz iskustvo naprednijih  država u regionu. Neki od članova Radne grupe već aktivno učestvuju u radu na izradi ove strategije. Jedan od izazova je kako integrisati ovaj dokument u postojeći regulatorni okvir za izradu javnih politika. Gradovi i opštine koji su radili na izradi POUM poseduju značajne podatke o stanju biciklističke infrastrukture na svojoj teritoriji i mogu biti dobri partneri u izradi strategije. Članovi RG izrazili su spremnost da i dalje podržavaju aktivnosti na izradi ovog važnog dokumenta.

Sastanak RG je završen uz konstataciju svih prisutnih kako je stanje u oblasti održive urbane mobilnosti ohrabrujuće. Aleksandra Vučinić iz Ministarstva za zaštitu životne sredine istakla je da je urbana mobilnost prepoznata kao sastavni deo cirkularne ekonomije, što je jedna od tema na kojoj će ovo ministarstvo raditi u narednom periodu.