Vesti

Decentralizovano obrazovanje

U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština 28. januara 2008. godine je održan drugi sastanak Radne grupe o decentralizaciji u oblasti obrazovanja.

Predstavnica Saveta Evrope upoznala je prisutne sa osnovnim ciljevima zajedničke inicijative „Jačanje lokalne samouprave u Srbiji“, kao i sa dosadašnjim rezultatima projekta „Jačanje institucionalnog okvira za lokalnu samoupravu“. Ona je istakla da su krajem novembra 2006. godine dva eksperta Saveta Evrope razgovarali sa nadležnim institucijama i sačinili izveštaj o tadašnjem stanju u oblasti obrazovanja. U martu 2007, održan je okrugli sto o modelima finansiranja obrazovanja, kada je odlučeno da se formira Radna grupa koja je u nadležnosti imala nadgledanje i usmeravanje procesa decentralizacije obrazovanja.

Zaključci okruglog stola su se odnosili na sledeće:
  • Decentralizacija u ovoj oblasti mora biti postepena
  • Treba raditi na konkretizaciji Zakona o finansiranju lokalne samouprave i reformisati sektorske zakone
  • Reformisati inspekcije u školama i razvijati ocenu kvaliteta

Zaključeno je da je jedan od zadataka Radne grupe definisanje funkcija koje bi sada mogle biti prenete na lokalnu samoupravu, kao i obezbeđivanje sistema da se sredstva transferisana lokalnoj samoupravi zaista iskoriste za obrazovanje.

Savetnik u Ministarstvu finansija je prisutne upoznao sa osnovnim odredbama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, te istakao da sada postoje funkcionalni i namenski transferi u užem smislu kojima se obezbeđuju sredstva za prenete funkcije. Ono što je potrebno je da se utvrde kriterijumi za dodelu sredstava u okviru ovih transfera, te da trošenje bude prilagođeno potrebama.

U nastavku sastanka Radna grupa je imenovala stalne članove Radne grupe:

  1. Goran Vilotijević, direktor OŠ «Banović Strahinja», opština Čukarica
  2. Sanja Mandić, načelnik odeljenja za društvene delatnosti, opština Sremski Karlovci
  3. Lela Makojević, načelnik gradske uprave za vanprivredu, grad Kragujevac
  4. Vladimir Todić, sekretar za obrazovanje, grad Beograd
  5. Donka Banović, poslanik, Odbor za prosvetu Narodne skupštine Republike Srbije
  6. Miroslav Vujović, načelnik odeljenja za društvene delatnosti, grad Čačak
  7. Predstavnik Ministarstva prosvete
  8. Branko Stipanović, savetnik u Ministarstvu finansija

Stalno članstvo ne isključuje mogućnost da svi ostali zainteresovani akteri učestvuju na sastancima. Predloženo je da se i ostali socijalni partneri u oblasti obrazovanja na lokalnom nivou upoznaju sa aktivnostima Radne grupe školski odbori, direktori škola, odbornici, načelnici odeljenja za finansije).

Takođe, biće upućen poziv Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu da se uključe u rad Radne grupe, dok je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja označeno kao potencijalni partner u kasnijoj fazi delovanja Radne grupe.

Nakon što su prisutni upoznati sa opisom poslova i zadataka Radne grupe, predstavnica Odbora za prosvetu Narodne skupštine RS, je navela da su Zakon o predškolskim ustanovama i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pripremljeni, ali da su iz tehničkih razloga povučeni iz procedure.

Tokom dalje rasprave je utvrđeno da će Radna grupa imati podršku međunarodnih i lokalnih eksperata, dok je predstavnik Ministarstva prosvete predložio da bi se eksperti mogli podeliti na osnovu poznavanja programa za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanja, kako je sada podeljeno i Ministarstvo prosvete.

Sledeći sastanak Radne grupe održi u periodu 25-29. februar 2008. godine.