Vesti

Predstavljena eObuka o socijalnoj inkluzija Roma i Romkinja

Sastanak povodom početka eObuke „Socijalna inkluzija Roma i Romkinja na lokalnom nivou“ održan je 4. novembra 2021. godine u onlajn formatu. Ovom prilikom, učesnici su se upoznali sa gradivom koje će biti predstavljeno, ali i sa tehničkim detaljima učešća na ovakvom vidu stručnog usavršavanja. 

Nikola Tarbuk, zamenik generalnog sekretara SKGO je u uvodnom obraćanju posebno istakao značaj podrške Evropske unije u procesu inkluzije Roma u Republici Srbiji.

„Obuka je namenjena zaposlenima u gradovima i opštinama koji su zaduženi za poslove nacionalnih manjina, romskim koordinatorima, ali i drugim članovima Mobilnog tima za inkluziju Roma. Naša je želja da prenesemo stečeno znanje, ali i da predstavimo primere dobre prakse koje je SKGO prikupila tokom realizacije Programa Podrška EU inkluziji Roma“, izjavio je Tarbuk.

On je izjavio da je ova obuka je jedna od najvažnijih koju SKGO realizuje ove godine, a značaj ove teme ilustruje i činjenica da je ona prepoznata i u Strateškom planu Stalne konferencije gradova i opština za naredne četiri godine.

Dušan Jovanović, savetnik za socijalnu inkluziju u SKGO je izjavio da eObuka ima 12 lekcija i da je deo akreditovanog programa, tako da će učesnici koji uspešno završe obuku dobiti zvanični sertifikat.

Početak obuke je planiran za ponedeljak, 8. novembar, i trajaće do četvrtka, 23. decembra 2021. godine, a sprovodi se u okviru Programa „Podrška Evropske unije inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.