Vesti

Održana radionica na temu zaštite vazduha

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Ministarstvo zaštite životne sredine (MZŽS), pred oko 100 učesnika organizovali su 4. novembra 2021. godine radionicu na temu zaštite vazduha. Reč je o jednoj od nekoliko informativnih radionica na teme koje jedinice lokalne samouprave smatraju prioritetnim – osim zaštite vazduha, razgovaraće se o upravljanju kvalitetom vode i upravljanju otpadom. Ove radionice imaju za cilj pružanje informacija o aktivnostima Ministarstva, ali i razmenu informacija o dobrim iskustvima sa lokalnog nivoa, kao i diskusiju o tome kako dodatno ojačati saradnju između glavnih aktera.

Skup je otvorila Aleksandra Imširagić Đurić, pomoćnica ministarke za zaštitu životne sredine pozdravnim rečima, navodeći da Srbija kroz program IPA14 pravi nacionalni program za zaštitu vazduha sa pratećim akcionim planom.

"Ovde je reč o transparentnom procesu izrade plana putem nekoliko konferencija koje smo već održali. Želim da se zahvalim SKGO i lokalnim samoupravama na podršci u ovom važnom poslu, budući da ova problematika predstavlja jedan od ključnih prioriteta na lokalu", rekla je Imširagić Đurić i dodala da je značajno da JLS paralelno rade na svojim planovima za zaštitu kvaliteta vazduha i kratkoročnim akcionim planovima. Ona je pozvala sve aktere u procesu da učestvuju u javnoj raspravi koja će biti organizovana tokom novembra.

Miodrag Gluščević, programski direktor SKGO za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti, naglasio je da je reč o prvoj radionici u nizu i koju ne bi bilo moguće organizovati bez podrške MZŽS i švedskih partnera.

"Tema zaštite vazduha je izuzetno aktuelna, posebno zbog početka grejne sezone. Ovo važno pitanje zahteva koordinaciju na svim nivoima, od resornih ministarstava do jedinica lokalne samouprave. Takođe, potrebno je i vreme i kontinuirani rad na podizanju svesti za ovu važnu temu", naglasio je Gluščević i podsetio da samo u sinergiji možemo postići ono što je planirano. 

Učesnicima radionice obratila se i Ida Rojtersvard, prva sekretarka ambasade Švedske u Beogradu: "Tokom današnjeg rada udružićemo snage u vezi zaštite vazduha, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou. Zahvaljujem se Ministarstvu, SKGO i švedskim projektima koji su uključeni u ovo važno pitanje."

Rojtersvard je podvukla da Švedska podržava procese evropskih integracija Srbije, a ta podrška je posebno usmerena na poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promene. Osvrćući se na temu skupa, ona je dodala da je uz saradnju sa širokim krugom aktera, neophodno definisati odgovornosti u pogledu zaštite vazduha. 

U nastavku radionice bilo je reči o konkretnim merama unapređenja kvaliteta vazduha na nacionalnom nivou, izazovima u finansiranju u ovoj oblasti, kao i o sprovođenju lokalnog plana za unapređenje kvaliteta vazduha na primeru grada Užica.