Vesti

Vebinari o primeni Centralnog informacionog sistema - eTurista

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 26. novembra 2021. godine do 09. decembra 2021. godine organizuje tri jednodnevne onlajn radionice (vebinara) „Primena eTurista - Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma iz perspektive korisničkih uloga obrađivača JLS i ugostitelja“.

Vebinari su namenjeni zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave koji obavljaju poslove iz oblasti turizma, ali i drugim akterima koji učestvuju u planiranju, razvoju i promociji turizma i turističke ponude na lokalnom nivou, a koji koriste centralni informacioni sistem – eTurista.

Jedna od značajnih novina koju prepoznaje Zakon o ugostiteljstvu jeste uvođenje eTurista -  Centralnog informacionog sistema u oblasti turizma i ugostiteljstva i uspostavljanje nadležnosti JLS o načinu unošenja, rada, vođenja i korišćenja centralnog informacionog sistema i njegovoj sadržini i vrsti podataka. Naime, jedinice lokalne samouprave su dužne da vode evidencije svih objekata koje kategorišu, ali i svih objekata koji nemaju zakonsku obavezu da se kategorišu (poput hostela, vila, konačišta, prenoćišta, etno-objekata i sl.) i podatke o njima unose isključivo u centralni informacioni sistem - eTurista. To podrazumeva i usaglašavanje rada organa JLS sa promenama propisa i unapređenje obavljanja poslova u turizmu i ugostiteljstvu i jačanje kompetencija zaposlenih u ovim oblastima.

Cilj radionica jeste unapređenje postojećih znanja JLS u oblasti turizma i ugostiteljstva, razrešavanje najčešćih dilema kod JLS u primeni propisa iz ovih oblasti, osposobljavanje zaposlenih u lokalnoj upravi da pravilno primenjuju propise i obavljaju poslove JLS, posebno poslove u oblasti ugostiteljstva kroz adekvatnu primenu eTurista - Centralnog informacionog sistema.

Vebinari će biti održani u tri termina po sledećem rasporedu: 

Obuka u svakom od naznačenih termina počinje u 10:00 časova.

SKGO je pripremila predlog grupisanja JLS po terminima i taj predlog dostavljamo u prilogu. S obzirom na to da je broj mesta po terminu vebinara ipak ograničen, SKGO zadržava pravo da u slučaju većeg interesovanja i broja prijava za pojedini termin predloži drugačiji raspored u cilju ravnomernog prisustva predstavnika JLS, o čemu će svi prijavljeni biti blagovremeno obavešteni.

Kontakt osoba za sve dodatne informacije je Anita Popović (anita.popovic@skgo.org).

Vebinari se realizuju u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“ koji podržava Vlada Švajcarske.

Predlog rasporeda JLS_CIS.pdf