Vesti

Peta sednica Odbora SKGO za sistem lokalne samouprave

U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, 21. oktobra 2009. godine, održana je 5. Sednica Odbora SKGO za sistem lokalne samouprave. Sednicom je predsedavao predsednik Odbora, Dragoslav Ćirković, predsednik gradske opštine Medijana-Niš.

Ovogodišnji prioritet Odbora u oblasti zastupanja bila je izrada i usvajanje programskog dokumenta u oblasti funkcionisanja političkog sistema LS, koji predstavlja pravce politike SKGO i služiće kao osnova za realizaciju aktivnosti zastupanja SKGO u narednim godinama. Radna grupa za izradu programskog dokumenta u oblasti funkcionisanja političkog sistema sastavljena od dva člana Odbora, eksternog konsultanta, sekretara Odbora i šefa Odeljenja za sistem lokalne samouprave, predstavila je finalni dokument i predložila članovima Odbora da komentarima daju svoj stručni doprinos finalizaciji navedenog dokumenta.

Tanja Križanić Pavlović, ekspert za podršku u izradi programskog dokumenta u oblasti sistema lokalne samouprave, predstavila je ključne tačke Programskog dokumenta i istakla najvažnije probleme, kao i preporuke, predloge i mere koje će SKGO preduzimati u svom daljem radu na unapređenju funkcionisanja političkog sistema lokalne samouprave koji su predviđeni ovim dokumentom. Nakon izlaganja, otvorena je diskusija u kojoj su članovi Odbora pozitivno ocenili rad Radne grupe i potom jednoglasno usvojili dokument.

SKGO je u okviru projekta „Podrška jačanju građanskog učešća-druga faza“, izradila Modele lokalnih akata (Odluka o mesnim zajednicama na teritoriji grada/opštine, odluka o zboru građana, odluka o drugim oblicima učešća građana u ostvarivanju lokalne samouprave i statut mesne zajednice), u cilju podrške gradovima/opštinama na unapređenju lokalnog pravnog okvira. Članovi Odbora su predložili određene izmene i dopune predloženih modela akata i načelno se saglasnili sa predloženim modelima.

Novi program Saveta Evrope „Jačanje lokalne samouprave u Srbiji - druga faza“ predstavila je Aleksandra Milić, pravna savetnica SKGO. Druga faza programa posvećena je nastavku reforme pravnog i institucionalnog okvira za lokalnu samoupravu i unapređenje procesa decentralizacije, uz naglasak na razvoj mehanizama koordinacije i institucionalnog dijaloga između centralne vlasti i lokalne samouprave.