Vesti

Održan deveti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora Evropskog komiteta regiona i Republike Srbije

Sastankom Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU i Republike Srbije, čiji je formalni domaćin prvi put u novom sazivu srpska strana Odbora, predsedavali su kopredsedavajući Franc Šausberger, predstavnik Državnog parlamenta Salcburga i Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša. Skup je održan u petak 19. nevembra 2021. godine.

U okviru sesije 1 posvećene ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u procesu pristupanja Srbije EU, SKGO je predstavljao Miroslav Petrašinović iz grada Kragujevca. Tom prilikom on je naglasio da SKGO vidi ZKO kao telo koje omogućava da se elementi procesa pristupanja preispituju sa stanovišta lokalnih i regionalnih vlasti, da se ukaže na resurse i kapacitete koji su nam potrebni kako bi se evropski standardi i obaveze koje iz njih proističu kvalitetno primenili na lokalnom nivou. “Iz tog razloga, važno je da u okviru različitih foruma razgovaramo o tome koliko smo napredovali u pogledu evropskih integracija ove godine, a naročito od prošlog sastanka Zajedničkog konsultativnog odbora.”

On je ukazao na niz dobrih primera saradnje sa nacionalnim nivoom kada je u pitanju veće uključivanje lokalnih i regionalnih vlasti u proces pristupnih pregovora, poput dobre prakse uključivanja JLS i SKGO u rad pregovaračke grupe 22 koju vodi Ministarstvo za evropske integracije i poglavlje 27 koje je u nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine. “Kao jedan od najboljih oblika saradnje sa nacionalnim nivooom u pogledu pripreme strateških smernica razvoja naše zemlje u procesu evropskih integracija, jeste saradnja i doprinos SKGO radu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u pripremi ključnog dokumenta za razvoj sistema lokalne samouprave - Programa reforme sistema lokalne samouprave za period 2021-25. godine” rekao je Petrašinović.

On je istakao da ”SKGO veruje da će, u okviru nove metodologije, biti dovoljno prostora za što širu inkluziju i da će se nalazi i ocene do koje je SKGO došla u svom istraživačkom radu, kada je u pitanju uticaj transpozicije evropskih propisa na lokalnu samopravu, uzeti u obzir u radu pregovaračkih grupa. Mi iz lokalnih samouprava i SKGO smo na raspolaganju i nacionalnom i evropskom nivou u cilju ubrzanja procesa pridruživanja EU.”

U prvoj sesiji govorili su i Čedomir Rakić, državni sekretar MDULS, koji je ukazao na odličnu saradnju sa lokalnim nivoom i SKGO na mnogim poljima, naročito u pogledu Strategije reforme javne uprave i istakao da “ministarstvo prati sprovođenje i učestvuje u implementaciji 14 projekata, koji su prvenstveno fokusirani na reformu sistema lokalne samouprave, decentralizaciju, veće učešće građana i unapređenje izbornog sistema. Jedan od najvećih izazova u narednom periodu je kvalitetno upravljanje ljudskim resursima na centralnom i lokalnom nivou, u cilju uspešno sprovedenih obaveza iz procesa pristupanja EU, ali i mogućnosti korišćenja sredstava iz EU fondova“,

U ovoj sesiji je u ime Delegacije EU u Srbiji govorila Mateja Štamcar Norčič, zamenica ambasadora i Ana Magyar izvestilac Komiteta regiona iz okruga Čongrad u Mađarskoj.

Teme druge sesije bila su zaštita životne sredine, klimatske akcije i energija. O dobrim primerima u oblasti životne sredine govorili su Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar, Mirjana Đoković - grad Čačak i Dušan Radivojević, predstavnik grada Niša.

Nikola Bertolini, iz Delegacije EU u Srbiji je u ovoj sesiji naglasio nekoliko ključnih pitanja:

  • Lokalne vlasti se moraju priznati kao deo procesa pristupanja
  • LS su ulazne tačke za stvarne promene, one moraju dati dobar primer u oblasti životne sredine
  • LS treba da ostvaruju koordinaciju sa civilnim društvom
  • Strategija ljudskim resursa na lokalnom nivou mora biti usmerena na sprečavanje odliva mozgova
  • EU treba da pojača saradnju sa lokalnim nivoom.

Poslednja tačka sastanka se odnosila na informisanje o proširenju TAIEX programa na lokalne i regionalne vlasti od strane TAIEX odeljenja Evropske komisije.