Vesti

Potpisan memorandum između SKGO i grada Kragujevca u oblasti međunarodne saradnje

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i grad Kragujevac potpisali su danas Memorandum o saradnji za potrebe izrade i realizacije paketa podrške u oblasti međunarodne saradnje. Ceremonija potpisivanja održana je u prostorijama gradske uprave u Kragujevcu.

Paket podrške je mehanizam koji je osmislila SKGO kao još jedan vid podrške svojim članicama da unaprede svoje kapacitete za sprovođenje nadležnosti. To je oblik sveobuhvatne direktne stručne i tehničke podrške lokalnim samoupravama prilagođen potrebama konkretne lokalne samouprave. Grad Kragujevac je korisnik Paketa podrške za međunarodnu saradnju zahvaljujući iskazanoj spremnosti da dodatno unapredi uspostavljanje i razvoj međunarodne saradnje, kako multilateralne, tako i bilateralne, prepoznatoj posvećenosti grada ovoj temi, kao i postojećim kapacitetima da ovu podršku sprovodi na strateški definisan i održiv način.

Podrška će obuhvatiti podizanje svesti o značaju strateškog pristupa grada Kragujevca međunarodnoj saradnji, kao prvom koraku u utvrđivanju politike međunarodne saradnje, identifikaciji pravaca i vrsta saradnje u dužem vremenskom periodu. Takođe je usmerena na izgradnju i unapređenje institucionalnih kapaciteta grada za uspostavljanje, razvoj i održavanje međunarodne saradnje, pre svega bilateralne saradnje, kako bi se osigurao njen kontinuitet i kvalitet. Aktivnosti će biti usmerene i na razvoj „identiteta“ grada, imajući u vidu njegove specifičnosti, u svrhu predstavljanja inostranim partnerima, a u cilju odabira partnera, uspostavljanja i razvoja pojedinačnog partnerstva. Konačno, podrška treba da doprinese planskom sprovođenju aktivnosti koje čine saradnju, uz uspostavljanje mehanizma monitoringa i evaluacije uspešnosti saradnje.

Sprovođenje Paketa podrške gradu Kragujevcu realizuje se u okviru Projekta “Institucionalna podrška SKGO – treća faza”, koji sprovodi SKGO uz podršku Vlade Švajcarske.