Vesti

Održan prvi sastanak SKGO Mreže zaposlenih na poslovima evropskih integracija

U petak 3. decembra 2021.godine, održan je Prvi sastanak Mreže zaposlenih na poslovima evropskih integracija u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza”, koji finansira Vlada Švedske.

Sastanku je prisustvovalo 28 predstavnika gradova i opstina – članova Mreže. 

Mreža je osnovana u junu 2021. godine odlukom Predsedništva SKGO  kao radno telo koje će njenim članovima omogućiti razmenu znanja, iskustva, primera dobre prakse i rešavanja problema, kao i informacija u ovoj oblasti, kreiranje predloga politika i propisa, dogovora o zajedničkim aktivnostima i nastupima na domaćoj i međunarodnoj sceni, praćenja toka pristupnih pregovora i realizacije EU fondova i programa i predstavljati kanal za komunikaciju između svih nivoa vlasti, civilnog i privatnog sektora, u oblasti evropskih integracija, uključujući i saradnju sa evropskim institucijama, mrežama, organizacijama i asocijacijama u EU relevantnim za lokalnu samouprava

Na početku sastanka, učesnicima se obratio generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić, ukazujući na važnost pozicije zaposlenih na poslovima evropskih integracija u JLS, na aktivnosti SKGO u ovoj oblasti, kao i strateškog opredeljenja u narednom periodu.

Na sastanku su učesnici upoznati sa svrhom, načinom rada i planom rada Mreže, zatim sa novinama u procesu pristupnih pregovora i analitičkog rada SKGO, koje je predstavila Aleksandra Vukmirović, koordinatorka Mreže.

Dragana Srećkov, projektna menadžerka Antene Deska Kreativna Evrope, predstavila je mogućnosti za lokalni samouprava u novom programu Kreativna Evropa 2021-27. Ekspert Ognjen Mirić je upoznao učesnika sa nalazima i preporukama SKGO Analize uticaja zdravstvene krize prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 na EU fondove za jedinice lokalne samouprave u Srbiji. On je ukazao na to da je od velike važnosti kreiranje budžetskog fonda za sufinansiranje EU projekata lokalne samouprava.

Natalija Matunović Milošević, šefica Odeljenja za socijalnu inkluziju, SKGO i menadžerka programa, programa „Podrška EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma", predstavila je impresivne rezultate i primere dobre prakse. Jedan od najvećih rezultata programa je uspešno sprovođenje 36 projekata koji su realizovani u periodu od septembra 2019. do marta 2021. godine (u  vrednosti od oko dva miliona evra sa fokusom na zapošljavanje i antidiskriminaciju).

Milena Radomirović, programska direktorka za planski sistem i javne finansije, menadžerka programa, SKGO upoznala je učesnike sa novom fazom programa Exchange 6 „Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji“, sa osvrtom na rezultate programa Exchange 5.

Za više informacija, možete konktaktirati Aleksandru Vukmirović, koordinatorsku Mreže na: aleksandra.vukmirovic@skgo.org