Vesti

Realizacija projekata za zapošljavanje Roma i drugih marginalizovanih grupa

Tokom 49. skupštine SKGO svečano je potpisan Sporazum o saradnji o sprovođenju lokalnih projekata u okviru programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji – Inicijativa za inkluziju faza 3“, koji sprovodi GIZ uz implementacionu podršku SKGO.

Konkurs je raspisan u maju ove godine i na njega se prijavilo 40 gradova i opština. Izabrano je 10, a ukupan iznos je milion evra u ovoj fazi projekta. Sporazum su potpisali Bač, Bor, Valjevo, Požarevac, Zvezdara i Mladenovac, Kula, Novi Sad, Novi Pazar i Sremska Mitrovica.

Zajedno sa GIZ-om, ovaj projekat se sprovodi od 2017. godine. Aleksandar Popović, menadžer projekta je istakao da je direktna podrška u tom periodu bila nešto manja od 2,5 miliona evra, a najvažniji rezultat je da su zahvaljujući toj bespovratnoj pomoći 536 osoba iz marginalizovanih grupa dobile posao tokom prethodne dve faze.  

„Do kraja naredne godine planiramo da oko 300 Roma i Romkinja dobije zaposlenje“, rekao je on.

Popović je dodao da je pored GIZ-a, ključni partner ovog programa Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović, naveo je da podaci govore da su Romi šest puta siromašniji od najsiromašnijih građana Srbije, kao i da jedan od 100 doživi 60 godina života. Izneo je i podatak da u Srbiji postoji više od 500 nehigijenskih naselja.

„Ova pomoć, koja iznosi 100.000 evra po gradu je nešto konkretno. Ona će biti korišćena za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, pokretanje biznisa, osnaživanje marginalizovanih grupa... Neki gradovi će je iskoristiti za projekat gerontodomaćica u koji će biti uključeni pripadnici marginalizovanih grupa“, naveo je Jovanović.

On je podvukao da je Ministarstvo napravilo Strategiju razvoja kada je reč o Romima do 2030. godine i da je to sistemski odnos u rešavanju problema.

„Jedini smo pristupili sistemskoj vakcinaciji u nehigijenskim naseljima, radilo se na obezbeđivanju sredstava za dezinfekciju, paketa pomoći“, navodi Jovanović, koji je istakao da će u 2022. biti objavljen javni poziv za zapošljavanje visokoobrazovanih Roma i pripadnika marginalizovanih grupa u institucijama sistema i zamolio sve prisutne gradove i opštine da se prijave.

Kako je navela Aleksandra Dimić Ugrinaj, vođa programa nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi GIZ, u okviru projekta se podržavaju jačanje struktura, ojačavanje socijalne inkluzije, kao i podrška u borbi protiv diskriminacije.

Sarađujemo sa 40 gradova i opština i radimo na osnaživanju Roma i drugih marginalizovanih grupa. Pružamo podršku pre svega u oblasti obrazovanja i zapošljavanja, ali i u drugim oblastima. Podržavamo lokalne samouprave u projektima, jer one najbolje znaju kakvo je stanje i šta je najviše potrebno“, rekla je ona, dodavši da se podrška odnosi na ekonomiju, borbu protiv diskriminacije, socijalnu zaštitu, karijerno savetovanje, stručne prakse i slično.

Novi Pazar je grad koji takođe učestvuje u ovom projektu, a gradonačelnik Nihat Biševac navodi da je ovde prisutan preduzetnički duh, kao i da je reč o „najmlađem gradu ako se gleda starosna struktura stanovništva“. U programu učestvuju od 2018. godine, a vrednost projekta ukupno je 500.000 evra.

„Zahvaljujući ovim programima, oko 150 ljudi je našlo posao. Njih 58 je pokrenulo sopstveni posao, oko 60 se zaposlilo kod poznatog poslodavca, a sa tim u vezi imamo i pomoć privrednika. Prekvalifikacije i obuke prošlo je 75 osoba, najviše vozači kamiona i autobusa i svi su našli posao. Praktično, napravljena je jedna mala fabrika“, rekao je Biševac.