Vesti

Konstitutivna sednica Predsedništva

U Beogradu je, 21. decembra 2007. godine, održana Prva, konstitutivna sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština u novom sazivu, kojom je predsedavao Željko Ožegović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština. Pored članova Predsedništva, sednici su prisustvovali predstavnici JP PTT kao i i predstavnici medija.

Prvi deo sednice, bio je posvećen konstituisanju Predsedništva i usvajanju zapisnika sa prethodnih sednica Predsedništva i sa 36. Skupštine SKGO, kao i informaciji o delokrugu rada odbora SKGO i započinjanju procesa izbora članova odbora SKGO.

U daljem toku sednice, izvršena je prezentacija dokumenta „Analiza pravnog statusa lokalnih službenika“, izrađenog u okviru programa Jačanje lokalne samouprave u Srbiji koji sprovodi Savet Evrope u saradnji sa SKGO. Na ovu temu, pokrenuta je rasprava koja je doprinela u definisanju inicijativa za rešavanje ovog gorućeg pitanja. Zoran Alimpić v.d. gradonačelnika Beograda je izjavio, da ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ima nameru da u okviru Radne grupe koja će učestvovati u izradi zakona koji će se baviti primanjima službenika lokalne samouprave, ima nameru da uključi i predstavnike SKGO. Takođe, pokrenuta je inicijativa da se do donošenja tog zakona dozvoli lokalnim samoupravama da mogu da preraspoređuju slobodno sredstva koja se nalaze u okvirima budžeta bez obzira na budžetske linije.

U nastavku sednice, predstavljen je sistem implementacije poštanskog adresnog koda i standardizacije adresnih podataka koji će otkloniti sve dosadašnje probleme koji su nastajali zbog ponavljanja imena ulica na teritoriji jednog grada ili opštine. Takođe, generalni direktor JP PTT Srbija, gospodin Goran Ćirić, dipl.inž predstavio je Protokol o saradnji između PTT i SKGO kojim se predviđa unapređenje rada Stalne konferencije gradova i opština i jedinica lokalnih samouprava, članica SKGO, kao i poslovanja PTT sistema, uspostavljanjem poslovno-tehničke saradnje korišćenjem PTT kapaciteta i usluga. Između ostalog, ovim Protokolom je predviđeno da jedinice lokalne samouprave steknu pravo na određene popuste prilikom pružanja osnovnih i dodatnih PTT usluga. Protokol su svečano potpisali generalni direktor JP PTT Srbija gospodin Goran Ćirić i predsednik SKGO, gospodin Željko Ožegović.