Vesti

Politika inkluzije Roma na listi prioriteta SKGO

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk obratio se učesnicima završne konferencije projekta „Tehnička pomoć za unapređenje socio-ekonomskih uslova života romske populacije“ i tom prilikom naglasio da se SKGO godinama zalaže za razvoj lokalnih inkluzivnih politika za sve pojedince iz ranjivih i marginalizovanih grupa.

Završna konferencija projekta „Tehnička pomoć za unapređenje socio-ekonomskih uslova života romske populacije“, koji finansira Evropska unija, kofinansira Vlada Republike Srbije, a sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG d.o.o, Beograd, održana je 10. decembra 2021. godine u Beogradu.

Ovom prilikom prisutnima su se obratili Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Nikola Bertolini, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije, Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija u Sektoru za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO i Aleksandar Bućić, direktor projekta iz KPMG-a.

Ministar Tomislav Momirović ovom prilikom istakao je potrebu izgradnje mostova u zajednici, kao i da je Srbija u prethodna dva veka bila utočište mnogim ljudima u nevolji.

„Poruka koju realizacijom ovog projekta šaljemo zajedno sa partnerima iz Evropske unije, je da su Romi građani ove zemlje, koji ne smeju da imaju barijere, već sve uslove za obrazovanje i dostojanstven život“, istakao je ministar Momirović.

Nikola Bertolini, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije je rekao da je realizacijom projekta Vlada Srbije iskazala jasnu nameru da se Romi integrišu u zajednicu.

„Projekat je pripremio planove za investiranje, a mi smo spremni za ulaganje“, izjavio je Bertolini i iskazao jasnu nameru Evropske unije da podrži dalju integraciju romske zajednice.

On je naročito istakao ulogu lokalnih vlasti u tom procesu, jer po njegovim rečima nije moguće realizovati za zajednicu važne aktivnosti, bez aktivne uloge lokalne samouprave.

Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija podsetio je da su od 2017. godine do sada potpisani ugovori vredni oko 430 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU IPA. On je prisutne obavestio da se trenutno radi na potpisivanju ugovora iz IPA 2018. i IPA 2019. dok je naredne godine planirano potpisivanje ugovora za sredstva iz fonda IPA 2020, koje će doneti oko 120 miliona evra.

Objasnio je da je na početku bilo poteškoća, jer je lokalnim samoupravama i ministarstvima trebalo vreme da se pripreme projekti i prikupi dokumentacija, ali da je ovaj projekat pokazao da se administracija popravila, kao i da su projekti spremniji, kao i nadležni u ministarstvima da ih vode.

Generalni sekretar Stalne konferencija gradova i opština Nikola Tarbuk ovom prilikom naglasio je da SKGO i KPMG već godinama imaju uspešnu saradnju na poboljšanju položaja romske zajednice koja je najugroženija.

„Kontinuirano su razmenjivana iskustava u realizaciji projektnih aktivnosti u gradovima i opštinama, kojima je pružana podrška, kako bi se postigla maksimalna sinergija. Konkretna saradnja uspostavljena je za potrebe izrade urbanističkih planova, urbanističkih projekata i projektno tehničke dokumentacije za komunalnu infrastrukturu“, izjavio je Tarbuk.

On je izjavio da je saradnja dovela do metodološkog usaglašavanja pristupa u radu sa gradovima i opštinama, kroz izradu projektnih zadataka i ujednačavanja pristupa dostavljanja informacione osnove, koja je neophodna za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

„Sarađivali smo i na izradi Operativnih planova za mobilne timove za inkluziju Roma i pri razvijanju metodologije za izradu Lokalnih akcionih planova za inkluziju Roma“, izjavio je generalni sekretar SKGO i dodao da je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za dalje sprovođenje politike inkluzije Roma nalazi visoko na listi prioriteta organizacije i deo je Strateškog plana SKGO za period 2022-2025. godina. 

Direktor projekta iz КPMG-a Aleksandar Bućić kazao je da je ključno za uspeh projekta bila saradnja nacionalnog i lokalnog nivoa vlasti u Srbiji, na čijem pospešivanju je rađeno tokom protekle tri godine.

„Naši stručnjaci su u okviru ovog projekta pripremili 24 urbanistička i plansko-tehnička dokumenta, kao i 82 seta tehničke dokumentacije za socijalnu i komunalnu infrastrukturu lokalnih samouprava", rekao je Bućić i dodao je da je u okviru projekta formirano i sedam novih mobilnih timova za inkluziju Roma, kao i da je u okviru mentorske podrške podržan je veći broj aktivnosti u oblasti unapređenja socijalne zaštite, obrazovanja, posebno predškolske dece, kao i zdravstvene zaštite.

Projekat „Tehnička pomoć za unapređenje socio-ekonomskih uslova života romske populacije“, realizovan je u periodu od marta 2019. do decembra 2021. godine, a aktivnosti su sprovedene u 35 gradova i opština obuhvatajući više od 35 000 Romkinja i Roma, što čini oko 36 odsto ukupnog broja romske populacije koja živi u Republici Srbiji.