Vesti

Održan novembarski ciklus obuka za odbornike o korišćenju budžetskog portala

U okviru projekta “Unapređenje transparentnosti upravljanja javnim  finansijama lokalne samouprave” koji sprovodi Stalna konferencija  gradova i opština (SKGO), tokom novembra su realizovane obuke namenjene  odbornicima iz Požege, Medveđe, Kovina, Kuršumlije, Vlasotinca, Šapca,  Tutina, Užica, Gadžinog Hana i Petrovca na Mlavi.

Projekat se  realizuje se na osnovu sporazuma potpisanog između SKGO i Programa za  razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), a uz finansijsku podršku Švedske  međunarodne razvojne agencije (SIDA).

U okviru tekućeg projekta  koji se realizuje u periodu od 2019 – 2022. godine podršku su dobile 23  korisničke JLS za uvođenje budžetskog portala, uz nastavak saradnje sa  10 pilot JLS iz prethodne faze projekta, a u cilju osiguravanja  neophodnih unapređenja u korišćenju budžetskih portala. 

Budžetski  portal (BP) – predstavlja sistem elektronskog izveštavanja za skupštine  JLS, pre svega u cilju informisanja odbornika ali i skupštinskih službi  o budžetu JLS. Radi se o platformi koja omogućava članovima lokalnog  parlamenta da prate proces pripreme i izvršenja lokalnog budžeta. Na taj  način, odbornici su u prilici da se angažuju u procesu pripreme budžeta  na vreme, putem doslednog praćenja pripreme i izvršenja budžeta tokom  cele godine. BP je koncipiran ne samo kao alat za bolje informisanje  odbornika o budžetu LS, nego i korisna baza informisanja o budžetu za  širu lokalnu zajednicu i svu zainteresovanu javnost. U tom slučaju pored  odbornika pristup BP imaju i građani i sve ostale zainteresovane  strane.

Uspešno sprovođenje projekta, treba da omogući: olakšan  pristup predstavnicima/članovima lokalne zakonodavne vlasti (odbornicima  skupština opština) neophodnim informacijama za budžetski ciklus,  praćenje, pripremu i izvršenje budžeta tokom cele godine; mogućnost  boljeg informisanja građana/javnosti u onim JLS koje su se odlučile za  prezentaciju portala na zvaničnoj internet stranici; povećanje  odgovornosti budžetskih korisnika i jačanje uloge građana prilikom  odlučivanja o budžetskim pitanjima, kao i podelu odgovornosti.