Vesti

Održano 41. plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti održao je 41. zasedanje, od 26. do 28. oktobra 2021. godine, prvi put uživo u Strazburu od pandemije Kovid-19.

U kontekstu sanitarne krize, Kongres je održao debatu o različitim polugama „oporavka posle Kovida sa Karlom Montičelijem, imenovanim guvernerom Razvojne banke Saveta Evrope, i Ulrikom Vestergardom Knudsenom, zamenikom generalnog sekretara Organizacije. za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

O izazovima pitanja migracija razgovaralo se tokom dve debate: „Regije i dijaspora“ i „Migracije: stalni izazovi za gradove i regione“, uz učešće ambasadora Dragoslava Štefaneka, specijalnog predstavnika generalnog sekretara Saveta Evrope za migracije i Refugees i Erini Dourou, izvestioca Kongresa za pitanja migracija.

Kongres je usvojio monitoring izveštaje o Albaniji, Kipru, Holandiji, Severnoj Makedoniji i Španiji u okviru svog praćenja usklađenosti država članica Saveta Evrope sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Na dnevnom redu su bile i debate na teme „Uslovi rada izabranih predstavnika u vreme govora mržnje i lažnih vesti na internetu“, „Platforme za deljenje od kuće: izazovi i mogućnosti za opštine“, „Međuregionalna i prekogranična saradnja za bolju teritorijalnu integraciju u Evropi” i „Celoživotno obrazovanje za doživotno zapošljavanje mladih generacija: izazov za regione”.

Pored toga, u okviru inicijative Kongresa „Podmlađujuća politika“, omladinski delegati su predstavili projekte sa terena.

Među pozvanim ličnostima, pored imenovanog guvernera Razvojne banke Saveta Evrope i zamenika generalnog sekretara OECD-a, bili su i zamenica ministra unutrašnjih poslova Albanije Romina Kuko, ministar unutrašnjih poslova Kipra Nikos Nuris, državni sekretar zadužen za bezbednosnu politiku Mađarske Peter Sztarai, zamenik ministra za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Zoran Dimitrovski i generalni sekretar za teritorijalnu koordinaciju Španije Mirjam Alvarez Paez.

Održana je svečanost povodom 7. izdanja Dosta! Nagrada je dodeljena opštinama Tores Vedras (Portugal), Argostoli (Grčka) i Salford (Ujedinjeno Kraljevstvo) za njihove inicijative koje imaju za cilj da obezbede inkluziju Roma i putnika.

Delegacija R.Srbije je učestvovala u radu plenarnog zasedanja uživo: šef delegacije Jelena Trifunović, zatim zamenica šefa Dušica Davidović, dok su sledeći delegati učestvovali onlajn: Aleksandra Maletić, Nemanja Joksimović, Robert Fejstamer, Antonio Ratković, Matija Kovač.  U pratnji delegacije u Strazburu plenarnom zasedanju su prisustvovali i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić i sekretar delegacije i šef Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju Aleksandra Vukmirović.

Više na linku

41st Session - 26 to 28 October 2021 (coe.int)