Vesti

Na sastanku SKGO Mreže za zdravlje o ranom razvoju dece i podršci roditeljstvu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je sastanak Mreže za zdravlje pred više od 70 predstavnika relevantnih institucija, relevantnih institucija, jedinica lokalne samouprave i UNICEF-a. Skup je održan posredstvom platforme Zoom, a tema Mreže bila je podrška roditeljstvu i rani razvoj dece.

Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO istakao je da je među najvažnijim strateškim prioritetima SKGO podrška ranom dečijem razvoju i podsticajnom roditeljstvu na lokalnom nivou, kroz unapređenje postojećih i kreiranje novih javnih politika, mera, usluga i projekata.  

"Ova široka oblast zahteva sveobuhvatan pristup, spajanjem više tema poput zdravlja, socijalne zaštite ili obrazovanja. Neophodna je saradnja svih aktera na lokalnom nivou - stručnjaka iz ovih oblasti, medija, roditelja i organizacija civilnog društva pod krovom lokalne samouprave", rekao je Milivojević i dodao da mere unapređenja moraju pratiti standarde koje struka propisuje i biti zasnovane na dokazima.   

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica premijerke za Agendu 2030, pozdravila je učesnike skupa i izrazila zahvalnost SKGO na mogućnosti da se okupimo na ovaj način i razgovaramo o izuzetno značajnim temama iz oblasti podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece. 

"Ulaganjem u roditeljske programe činimo tzv. psihološku imunizaciju dece, čime pozitivno utičemo na njihov pravilan rast i razvoj. Štetna iskustva u detinjstvu povećavaju rizik za razvojne poteškoće kod dece i adolescenata, ali i kasnije u odraslom dobu", rekla je Đukić Dejanović i dodala da je Vlada Republike Srbije kroz svoje aktivnosti, u potpunosti posvećeni razvoju i unapređivanju usluga iz ovog domena. 

Mila Jovanović Vuković iz UNICEF-a najavila je rad na uspostavljanju Nacionalnog centra za rani razvoj dece, koji bi predstavljao centar znanja i podrške i koji bi pružao sveobuhvatne usluge na nivou cele zemlje. Ona je naglasila da se kroz tematski UNICEF program koji sprovodi SKGO razvijaju i unapređuju postojeće javne politike i procedure lokalnih samouprava radi jačanja sistema podrške roditelјima/staratelјima u prvim godinama odrastanja deteta. 

U nastavku skupa kolege iz IZJZ "Milan Jovanović Batut", Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i GAK "Narodni front" govorile su o postojećem stanju i izazovima sa kojima se susreću  u oblasti ranog dečijeg razvoja i podrške roditeljima, a iskustva sa lokalnog nivoa na ove teme podelile su kolege iz Novog Sada, Novog Pazara, Kragujevca i Vranja. 

Na kraju sastanka, predstavljena je naredna faza projekta SKGO i UNICEF-a, "Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu".