Vesti

Odbornici iz devet lokalnih samouprava upoznati sa radom budžetskog portala

U okviru projekta „Unapređenje transparentnosti upravljanja javnim finansijama lokalne samouprave”, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) 27. januara 2022. godine organizovana je onlajn obuka za odbornike o korišćenju budžetskog portala. Obuka je organizovana za članove lokalnih skupština iz Lapova, Bora, Bača, Loznice, Ćuprije, Paraćina, Topole, Sombora i Bojnika.

Projekat se realizuje se na osnovu sporazuma potpisanog između SKGO i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), a uz finansijsku podršku Vlade Švedske.

U okviru tekućeg projekta koji se realizuje u periodu od 2019 – 2022.  godine, podršku su dobile 23 lokalne samouprave (LS) za uvođenje budžetskog portala, uz nastavak saradnje sa 10 pilot LS iz prethodne faze realizacije, a u cilju osiguravanja neophodnih unapređenja u korišćenju budžetskog portala. 

Budžetski portal (BP) predstavlja sistem elektronskog izveštavanja za skupštine LS, pre svega u cilju informisanja odbornika, ali i skupštinskih službi o budžetu LS. Radi se o platformi koja omogućava članovima lokalnog parlamenta da prate proces pripreme i izvršenja lokalnog budžeta. Na taj način, odbornici su u prilici da učestvuju u procesu pripreme budžeta, putem doslednog praćenja pripreme i izvršenja budžeta tokom cele godine. BP je koncipiran ne samo kao alat za bolje informisanje odbornika o budžetu LS, nego i korisna baza informisanja o budžetu za širu lokalnu zajednicu i svu zainteresovanu javnost. U tom slučaju pored odbornika pristup BP imaju i građani i sve ostale zainteresovane strane.

Uspešno sprovođenje projekta, treba da omogući olakšan pristup odbornicima skupština opština neophodnim informacijama o budžetskom ciklusu, kao i praćenje, pripremu i izvršenje budžeta tokom cele godine. Takođe, portal pruža mogućnost boljeg informisanja građana i šire javnosti u onim LS koje su se odlučile da objave portal na zvaničnoj internet stranici, kao i povećanje odgovornosti budžetskih korisnika i jačanje uloge građana prilikom odlučivanja o budžetskim pitanjima.