Vesti

Radionica za lokalne samouprave o upravljanju otpadom

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Ministarstvo zaštite životne sredine organizovali su 31. januara 2022. godine radionicu o upravljanju otpadom sa ciljem razmene iskustava i dobrih praksi između centralnog i lokalnog nivoa. Ova radionica je jedna u nizu radionica organizovanih tokom 2021. i početkom 2022. godine na temu zaštite vazduha, upravljanja  otpadnim vodama i upravljanja otpadom.

Miodrag Gluščević, programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti SKGO je izjavio da je tema upravljanja otpadom važna tema kojoj se posvećuje velika pažnja. On je istakao značaj podrške kolega iz Švedske koji pružaju veliku podršku Ministarstvu zaštite životne sredine, Stalnoj konferenciji, ali i lokalnim samoupravama kojima prenose svoja iskustva i dobru praksu o sistemu upravljanja otpadom..

„U okviru projekta Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU, Stalna konferencija gradova i opština je pružala direktnu pomoć u nekoliko lokalnih samouprava kroz izradu planova za upravljanje otpadom što je dalo veoma dobre rezultate, pre svega u domenu uključivanja svih zainteresovanih strana u proces izrade plana“, rekao je Gluščević.

Prilikom predstavljanja Programa upravljanja otpadom za period 2022-2031. Sandra Dokić, pomoćnica ministarke zaštite životne sredine je izjavila da je cilj radionica da se lokalnim samoupravama pojasne planovi Ministarstva za naredni period i precizira način na koji će one učestvovati u sprovođenju postavljenih ciljeva.

„Program upravljanja otpadom, koji je prošle nedelje usvojen na sednici Vlade, predviđa dosta aktivnosti i ambicioznih ciljeva koji će se sprovesti u periodu od narednih deset godina. Najveći deo toga je ono što moraju da sprovedu lokalne samouprave”, istakla je Dokić.

Ona je dodala da je taj program u najvećoj meri usklađen sa normama Evropske unije, kao i da on sadrži ciljeve koji će se implementirati i nakon 2031. godine.

„Do 2031. godine je predviđen regionalni sistem upravljanja otpadom i formiranje 26 regiona. Takođe, predviđeno je i smanjenje količine komunalnog otpada koji se odlaže na deponije”, naglasila je Dokić i dodala da trenutno 80 odsto otpada završi na deponijama, a da standardi Evropske unije zahtevaju da se komunalni otpad koji se odlože na deponije smanji na 10 odsto. Ona je takođe istakla da je u ovom procesu neophodno povećati stopu reciklaže.

„Kada govorimo o tome da moramo da ispunimo sve te ciljeve koje je nametnula EU, govorimo o dugom vremenskom periodu. Same lokalne samouprave moraju da shvate da samo upravljanje otpadom zavisi od aktivnosti, investicija i planova i koji oni prave”, rekla je ona.


Prema njenim rečima, kada lokalne samouprave preko ovakvog strateškog dokumenta vide šta je ono što Ministarstvo radi, imaju dovoljno vremena da se prilagode i osnaže kapacitete, da donesu sve potrebne planove i da počnu da sprovode i implementiraju politiku koja je zadata u dokumentu. Dokić je istakla da je sve vezano za poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama, u okviru kog je Srbija započela proces uspostavljanja sistema upravljanja otpadom i njegovog prilagođavanja regulativi Evropske unije.

„Svesni smo da je to izuzetno dug proces i da je za to vreme neophodno obezbediti značajna finansijska sredstva. U toku pregovora ćemo videti koje tranzicione periode ćemo imati za direktive koje su izuzetno zahtevne i u kadrovskom i u finansijskom smislu”, kazala je ona i dodala da se uglavnom radi o velikim infrastrukturnim projektima.

Dodala je da je isplanirano i uklanjanje istorijskog otpada, nastalog u fabrikama u stečaju ili u procesu privatizacije, koji uključuje i opasan otpad.

„Prepoznato je da je neophodno da se uklone sve vrste otpada sa svih lokacija. To se radilo sporadično, ali u naredne tri godine cilj Ministarstva biće da se to dovede do nultog stanja”, izjavila je Dokić.

Na radionici je bilo reči o ulozi lokalne samouprave u doprinosu cirkularnoj ekonomiji, finansiranju infrastrukture za upravljanje otpadom, unapređenju izveštavanja o otpadu, kao i doprinosu ciljevima za reciklažu otpada. Takođe, ovom prilikom predstavljen je primer dobre prakse na lokalnom nivou u planiranju uvođenja primarne selekcije otpada i to u opštini Čajetina.

Radionica je realizovana u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU, faza 2“ i „Pripreme za pregovore vezano za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Faza 3, Program pristupanja u oblasti zaštite životne sredine (ENVAP3)”, koje finansira Vlada Švedske.