Vesti

Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika u Kovačici

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen je u Kovačici 21. februara 2022. godine. Manifestacija se održava od 1999. godine, a ove godine obeležena je kulturno-umetničkim programom „Četiri niza, jedan vez“.

U ovoj banatskoj opštini žive pripadnici različitih nacionalnosti, a manifestacija je samo jedan podsetnik koliko se u Kovačici neguje kultura tolerancije, razumevanja i međusobnog poštovanja.

Ovogodišnji skup podržala je Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja koja je u video poruci naglasila da u Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica.

„Postojanje raznovrsnih maternjih jezika na ovom prostoru ne samo da odslikava multijezičnost našeg društva, već daje i podsticaj da se razviju znanje i svest o bogatoj jezičkoj i kulturnoj tradiciji i afirmiše međusobna solidarnost brojnih zajednica. Kovačica je dobar primer za to", izjavila je ministarka kulture i informisanja.

„Kod nas društvena inkluzija nacionalnih zajednica nije pitanje 21. veka. Mi ovde oduvek tako postojimo, ravnopravno, složno i solidarno, jer te vrednosti prevazilaze nivo jezičke komunikacije", istakao je Jaroslav Hrubik, predsednik Opštine Kovačica.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO je izjavio da je privilegija što živimo u zemlji u kojoj, pored većinskog srpskog, možemo čuti i jezike kao što su slovački, mađarski, rumunski, rusinski, bugarski, romski, albanski i brojni drugi jezici.

„Posebno je važno što ti jezici imaju svoje mesto u svakodnevnoj komunikaciji u brojnim lokalnim sredinama, u prosveti i medijima. Podjednak značaj ima i kulturna baština koju svaki narod sa pažnjom neguje i čini sve nas bogatijima za doživljaj kojim se malo ko u Evropi može pohvaliti. Zato je obaveza svih nas da damo punu podršku očuvanju nacionalne, jezičke i kulturne raznovrsnosti svih naroda koji žive na teritoriji Republike Srbije. Običaji i kultura naših komšija i sugrađana, čine i nas posebnim i daju nam priliku da obogatimo i sopstvena znanja i kulturu“, rekao je generalni sekretar SKGO..

Tokom kulturno-umetničkog programa prikazana je raznovsnost jezika i kulture stanovnika Kovačice.