Vesti

SKGO potpisala Zajednički plan aktivnosti sa Ambasadom Francuske

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Ambasada Francuske na konstitutivnoj sednici Predsedništva koja je održana 24. februara 2022. godine, potpisali su Zajednički plan aktivnosti sa Ambasadom Francuske, kojim se definišu prioritetni planovi saradnje tokom 2022. godine. Sporazum su potpisali Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO i Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Beogradu i savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske.

„Zajednički plan aktivnosti je implementacija Sporazuma o realizaciji koordinacije za partnerstva sa lokalnim zajednicama, između Ambasade i SKGO i deo je šireg okvira saradnje između francuskih i srpskih opština koja je započela još 60-ih godina 20. veka. Tadašnja partnerstva ili bratimljenja su tokom vremena proširivana, obnavljana i francuske opštine su danas vrlo značajni partneri srpskih gradova i opština“, izjavio je Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca.

SKGO sarađuje sa Ambasadom Francuske dugi niz godina, a potvrda ovog partnerstva se naročito ogleda u zajedničkim aktivnostima sa Odsekom za saradnju i delovanje u oblasti kulture koji posebno zastupa principe decentralizovane saradnje i stvara uslove za uspostavljanje partnerstava između lokalnih samouprava naše dve zemlje.

Ispred Ambasade Francuske, članovima Predsedništva SKGO obratio se Fatih Akčal, prvi savetnik u Ambasadi Francuske koji je izrazio zadovoljstvo potpisanim dokumentom. Gospodin Akčal je ovom prilikom predstavio i projekat „Ekoopština“ u okviru koga je raspisan Nacionalni konkurs za održivi razvoj gradova namenjen gradovima i opštinama u Srbiji.

Ciljevi ovog konkursa su:

  • Nagrađivanje dobrih inicijativa gradova i opština u pravcu održivog razvoja gradova i opština
  • Podsticanje razmene dobre prakse između Srbije i Francuske
  • Informisanje i obuka gradskih odbornika i službenika sa lokalnog nivoa o sredstvima za održivi razvoj gradova i opština
  • Osnivanje međunarodne platforme za razmenu između lokalnih zajednica, preduzeća, donatora, udruženja, vlada.

Konkurs ima pet kategorija: održivo upravljanje vodom, održivo upravljanje otpadom, energetska efikasnost, pametni gradovi i „Ekoopština“ u školama.

Konkurs je namenjen svim gradovima i opštinama u Srbiji, koji mogu konkurisati u dve kategorije za lokalne samouprave koje imaju manje i za one koje imaju više od 40000 stanovnika.

Za sve dodatne informacije zainteresovane lokalne samouprave mogu se obratiti na adresu biljana.komatovic@diplomatie.gouv.fr.