Vesti

SKGO i Republički zavod za statistiku potpisali Sporazum o saradnji

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Republički zavod za statistiku na sednici Predsedništva SKGO koja je održana 24. februara 2022. godine, potpisali su Sporazum o saradnji kojim se stvara okvir za dodatno unapređenje saradnje radi boljeg korišćenja dostupnih statističkih podataka i pružanja podrške gradovima i opštinama u svim oblastima od značaja za njihov razvoj. Sporazum su potpisali Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO i Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

„Zavod i lokalne samouprave tradicionalno imaju dobru saradnju kako u domenu razmene podataka, tako i u zajedničkom učešću u velikom broju aktivnosti, kao što su izbori, popis stanovništva i popis poljoprivrede, ili podrška pripremi lokalnih planova razvoja“, izjavio je tokom ceremonije potpisivanja Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca.

„Podaci koje Republički zavod za statistiku prikuplja, obrađuje i stavlja na raspolaganje od izuzetne su važnosti i za SKGO. Pri sprovođenju samog procesa izbora za organe i tela, SKGO kao statističku osnovu pri definisanju kriterijuma izbora gradova i opština koristi podatke Zavoda o gradovima i opštinama u Srbiji. Takođe, naša organizacija ostvaruje kontinuiranu saradnju sa Zavodom prilikom izrade analitičkih materijala ili definisanja različitih aktivnosti u lokalnoj zajednici“, rekao je predsednik SKGO.

„Republički zavod za statistiku ima odličnu saradnju sa lokalnim samoupravama, a među najvažnijim aktivnostima za ovu godinu su izbori, popisi stanovništva i poljoprivrede, kao i planovi razvoja“, izjavio je Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku. On je dodao da jedinice lokalne samouprave koriste podatke Zavoda u svom radu, ali da je neophodno da se koristi jedinstvena metodologija obrade podataka.