Vesti

Organizovane radionice o planovima integriteta u lokalnoj samoupravi

Dve dvodnevne radionice „Razmena iskustva o izradi i sprovođenju planova integriteta u lokalnoj samoupravi“ (Peer-to-Peer Workshop) organizovane su u Nišu 22. i 23. februara i Beogradu 24. i 25. februara 2022. godine.

Cilj radionica je razmena iskustava predstavnika lokalnih samouprava o izradi i sprovođenju planova integriteta koje lokalne samouprave donose u skladu sa članom 95. Zakona o sprečavanju korupcije. S obzirom na to da je u toku treći ciklus izrade planova integriteta, ekspertkinje iz Agencije za sprečavanje korupcije, sa dugogodišnjim iskustvom u radu na planovima integriteta, Marijana Obradović, pomoćnica direktora u Sektoru za prevenciju i jačanje integriteta i Dragana Krunić, šefica Odseka za planove integriteta i procenu rizika korupcije, predstavile su učesnicima proces izrade planova integriteta i priredile praktične vežbe na ovu temu, dok je ostatak vremena bio posvećen predstavljanju i razmeni pojedinačnih iskustava lokalnih samouprava u ovoj oblasti.

Svoja iskustva u procesu izrade i sprovođenja planova integriteta predstavili su predstavnici Priboja, Vranja i Zrenjanina, a ostali učesnici su tokom radionice iznosili svoje dileme i davali komentare i sugestije dragocene za pravilno razumevanje i unapređenje ovog procesa u celini.

Radionici u Nišu prisustvovala su 32 učesnika iz 15 lokalnih samouprava, a radionici u Beogradu 45 učesnika iz 23 lokalne samouprave.

Radionice su organizovane u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“, koji se realizuje preko programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, a koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.