Vesti

Održane radionice na temu osnivanja Zelenih saveta

U četvrtak 24. februara 2022. godine, u Beogradu je održana radionica na temu osnivanja Zelenih saveta kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava i civilnog sektora iz Arilja, Bele Crkve, Leskovca i Paraćina.  

Zahvaljujući radionici, dobijeni su predlozi i sugestije za SKGO, lokalne samouprave i civilni sektor za nastavak rada Zelenih saveta kao jedinog institucionalnog mehanizma koji obezbeđuje kontinuirano učešće svih zainteresovanih aktera lokalne zajednice u planiranju, odlučivanju i sprovođenju programa i planova u oblasti zaštite životne sredine na lokalu. Kroz otvorenu i sadržajnu diskusiju predložen je aktivniji rad postojećih Zelenih saveta i intenzivnija participacija civilnog sektora u okviru ovog institucionalnog mehanizma.

Teme koje su obrađene tokom radionice su bile između ostalog: uloga Zelenih saveta u politici životne sredine na lokalnom nivou, informacije o Arhuskoj konvenciji, formiranje Zelenih saveta – pravni okvir, poslovnik, plan rada i finansiranje, saradnja sa civilnim društvom, mogućnosti za unapređenje komunikacije i interesovanja javnosti za pitanja od javnog značaja, sprovođenje procedure procene uticaja na životnu sredine, uspostavljenje i funkcionisanje Zelenih saveta na lokalnom nivou iskustva na lokalnom nivou grada Užice.

Ova aktivnost sprovedena je u okviru Programa “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU –  Druga faza”, koji finansira Vlade Švedske.