Vesti

Održan skup o položaju lokalnih ombudsmana na univerzitetu Union

Pravni fakultet Univerziteta Union bio je domaćin skupa o položaju lokalnih ombudsmana u gradovima i opštinama Republike Srbije koji je održan u petak, 25. februara 2022. godine, u Beogradu.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), tokom svog obraćanja, kao prvenstveni cilj angažovanja SKGO po ovom pitanju istakao je pružanje normativne podrške jedinicama lokalne samouprave prilikom uspostavlјanja ustanove lokalnog ombudsmana, kao i promocija njenog značaja za rad lokalnih organa i razvoj poverenja građana u institucije lokalne samouprave.

"SKGO je još 2003. godine izradila prvi Model odluke o građanskom braniocu, a drugi 2010. godine. Nakon izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi 2018. godine, u saradnji sa Udruženjem lokalnih ombudsmana pripremlјen je novi Model odluke o lokalnom ombudsmanu, koji pruža preciznije definisana rešenja u pogledu nadležnosti i ovlašćenja, procedura za postupanje po pritužbama i drugih važnih aspekata rada ombudsmana", naveo je Tarbuk i dodao da je SKGO 2019. godine izradila Model sporazuma o obrazovanju zajedničkog lokalnog ombudsmana i Model sporazuma o ustupanju obavlјanja poslova lokalnog ombudsmana. On je podvukao da je želja SKGO da ovi modeli dovedu do povećanja broja lokalnih ombudsmana u Srbiji, bolјeg i efikasnijeg rada ustanovlјenih ombudsmana, kao i uspešnije saradnje sa organima i službama koje kontroliše.

Tarbuk je zaključio da će, s obzirom na pozitivan uticaj ombudsmana na dalјi razvoj demokratskih načela i poštovanje prava građana, SKGO nastaviti da aktivno podržava uspostavlјanje ove značajne institucije na lokalnom nivou, jer je to siguran korak u dalјem pobolјšanju usluga i uspostavlјanja još jednog korektivnog mehanizma koji će unaprediti i ojačati vezu lokalne samouprave sa građanima kojima ona služi.

Na skupu je. osim predstavljanja jednog broja naučnih radova koji su fokusirani na položaj lokalnih ombudsmana, otvorena i debata u okviru koje su ombudsmani iz naših opština i gradova dobili priliku da predstave iskustva iz svoje prakse. 

Tokom događaja predstavljen je i tematski zbornik koji Fakultet objavljuje u saradnji i uz podršku SKGO.