Vesti

Međunarodni Dan civilne zaštite posvećen jačanju svesti na rizike od zemljotresa

U organizaciji Odeljenja za poslove civilne zaštite uz podršku Stalne konferencije gradova i opština, kao i Srpskog udruženja za zemljotresno inženjerstvo, a uz prisustvo predstavnika gradova i opština iz sliva Zapadne Morave i ostalih krajeva Srbije, kao i predstavnika Sektora za vanredne situacije i JVP Srbijavode, obeležava se 1. mart – Međunarodni Dan civilne zaštite.

Ove godine, na izmaku, nadamo se, pandemije izazvane korona virusom, obeležavanje Međunarodnog Dana civilne zaštite, posvećeno je jačanju svesti na mogući rizik od pojave zemljotresa. Takođe, kako bi društvo bilo otpornije na buduće katastrofe, neophodno je jačati međuopštinsku saradnju i dalju izgradnju sistema civilne zaštite.

Prigodnim predavanjem na temu: zemljotresi u Srbiji – rizici i posledice, prof. dr Svetlana Brzev, u godini obeležavanja 100 godina od najrazornijeg zemljotresa u Srbiji koji je pogodio opštinu Lazarevac 1922. godine, dala je kratak prikaz najrazornijih zemljotresa koji su se desili na našim prostorima, kao i pregled šteta nakon tih zemljotresa.

Na skupu su predstavljene aktivnosti koje će u 2022. godini biti realizovane, kako od strane SKGO, tako i od strane gradova i opština sliva Zapadne Morave.

Ova  aktivnost realizuje se u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - druga faza", koji finansira Vlada Švedske.