Vesti

Mreža za upravljanje ljudskim resursima – Uvođenje sistema kompetencija

Deseti sastanak Mreže za upravljanje ljudskim resursima održan je 9. marta 2022. godine putem onlajn platforme. Tema sastanka je uvođenje sistema kompetencija zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Učesnicima su se u uvodnom delu skupa obratili Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO, Aleksandar Jovanović, iz Kancelarije Saveta Evrope i Ivana Savićević, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO je izjavio da Mreža za upravljanje ljudskim resursima SKGO postoji već šest godina i da predstavlja odličan alat za kanalisanje predloga sa lokala prema centralnim organima, kao i za informisanje kolega iz lokalnih samouprava o aktivnostima koje će preduzimati SKGO i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u narednom periodu.

Govoreći o procesu uvođenja kompetencija zaposlenih u lokalnoj samoupravi koji je krajem prošle godine uveden u sistem upravljanja ljudskim resursima, Tomašević je istakao da će on trajati narednih par godina.

„Zahvaljujući saradnji MDULS, SKGO i Saveta Evrope očekujemo da ćemo uspeti da okončamo ovaj proces koji je zahtevan, ali koji treba da nas dovede do modernijeg i uspešnijeg rada uprave“, izjavio je on i dodao da je kroz projekat „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi - II faza“, koji finansira Evropska unija, a sprovode Savet Evrope i SKGO urađeno dosta kako bi pripremio teren za uvođenje sistema kompetencija.

U sklopu podrške SKGO za implementaciju sistema kompetencija, Tomašević je najavio da će u narednom periodu biti objavljen Priručnik za određivanje kompetencija, koji će biti objavljen tokom aprila, do kraja godine biće organizovano osam akreditovanih obuka za zaposlene u lokalnoj samoupravi zasnovanih na kompetencijama za zaposlene iz lokalne samouprave koji se bave upravljanjem ljudskim resursima, dok će pored toga biti organizovano i pet praktičnih radionica na temu određivanja kompetencija. On je najavio i izradu Modela pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta kojim će biti obuhvaćeno 40-45 tipičnih radnih mesta, a koji će biti značajna pomoć za pripremu sistematizacije u svakoj od lokalnih samouprava.

Tomašević je učesnike skupa obavestio da će SKGO pružiti tehničku podršku za unapređenje kadrovskog planiranja u 30 lokalnih samouprava i pozvao lokalne samouprave da ovu priliku iskoriste kako bi ceo proces bio implementiran na efikasan način.        

Aleksandar Jovanović iz Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu se zahvalio kolegama iz MDULS na saradnji i zajedničkom radu u prethodnom periodu, koji je omogućio da kompetencije budu uvrštene u zakonski okvir i da počne implementacija na lokalnom nivou.

„To jedan veliki posao koji smo zajedno obavili i tu mislim na koleginice iz MDULS iz Sektora za upravljanje ljudskim resursima, ali i na zaposlene u lokalnim samoupravama, koji su na organizovanim fokus grupama tokom pripreme izmena i dopuna Zakona dali svoje mišljenje o zakonskom rešenju, što je doprinelo kvalitetu Zakona i podzakonskih akata“, izjavio je Jovanović.

„To je jedan put koji smo zajedno prešli i koji nije bio lak, ali sa zadovoljstvom mogu reći da smo ga izveli do kraja jer on dopunjuje sliku o ljudskim resursima na lokalnom nivou i daje dodatni kvalitet budućem radu u lokalnim samoupravama“, zaključio je Jovanović.

On je dodao da je projekat imao veliki broj aktivnosti na nekoliko nivoa, sa kolegama iz lokalnih samouprava se radilo na implementaciji funkcija za upravljanje ljudskim resursima, na razvoju funkcija stručnog usavršavanja u lokalnim samoupravama gde su implementirani paketi podrške u 50 gradova i opština i da se sprovede grant šeme za posebne programe stručnog usavršavanja u 20 opština.      

O tehničkoj podršci za unapređenje kadrovskog planiranja govorili su Ivana Savićević, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave i Miloš Mucok, savetnik za upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj upravi u SKGO.   

Miloš Mucok je predstavio cilj podrške za unapređenje kadrovskog planiranja u JLS i istakao da će biti pružena tehnička podrška za 30 lokalnih samouprava, kao i direktna ekspertska podrška, a da je ceo period implementacije predviđen u toku četiri meseca.

„Koraci koji su predviđeni u implementaciji tehničke podrške su pre svega priprema kadrovskog plana i priprema finansijskog plana za njegovu realizaciju, zatim usklađivanje kadrovskog plana sa nacrtom odluke o budžetu i kao treća aktivnost predviđena je obuka za praćenje sprovođenja plana i izveštavanje o kvalitetu planiranja“, rekao je Mucok.

Ivana Savićević, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave je izjavila da je proces uvođenja kompetencija koji je zahtevan posao u ovom prvom trenutku, ali da će kroz podršku SKGO i kroz obuke biti uspešno osposobljeni učesnici u procesu implementacije kompetencija za njihovu pravilnu primenu.

„Upravljanje ljudskim resursima je bitna funkcija, a u kojoj meri ona ostvaruje svoju ulogu u LS najbolje znate vi koji radite na poslovima“, rekla je Savićević dodala: „Ono što mi vidimo kroz analitičke izveštaje koje predstavljamo kroz ove mreže i projekat Saveta Evrope nam govori da u nekim oblastima možemo, a u nekim oblastima malo manje zadovoljni rezultatima, ali se trudimo i mi sa republičkog nivoa, a vi iz lokalnih samouprava da pojačamo upravu na svim nivoima, jer bez ljudi i jake uprave teško možemo izvršavati sve one ciljeve koje smo zacrtali“.

„Nije cilj kadrovskog plana da se samo donese i da se uskladi sa finansijskim planom, cilj je da se poslovi koje smo planirali ispune u što većem obimu i što kvalitetnije i profesionalnije“, naglasila je pomoćnica ministra.

Ona je naglasila da su ispred zaposlenih postavljaju sve veći ciljevi, vrlo retko se vidi način na koji uprava s postojećim kapacitetima može to ispuniti, a da je cilj kadrovskog planiranja, cilj strateškog upravljanja ljudskim resursima, da se jasno prikaže ko to može da uradi i kom obimu i koliko profesionalno.

„Zato je kadrovsko planiranje izuzetno bitno na republičkom nivou, ali da kroz podršku ojačamo podršku i lokalnim samoupravama za kadrovsko planiranje“, naglasila je Savićević.

U nastavku skupa Draga Janković i Milica Bukvić iz Službe za upravljanje kadrovima su govorile o savetodavnoj pomoći Službe u primeni sistema kompetencija u JLS, dok je  koracima u usklađivanju pravilnika o sistematizaciji u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u AP i JLS, govorila Jelena Ljubinković iz MDULS.