Vesti

Izabrane najbolje opštinske/gradske uprave u 2021. godini

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je na osnovu Javnog poziva za dodelu godišnjih nagrada za najbolje opštinske/gradske uprave u 2021. godini, donelo odluku o izboru najboljih lokalnih samouprava u prethodnoj godini.

Uz primenu kriterijuma koji su bili sastavni deo Javnog poziva, za primere najbolje prakse izabrane su sledeće lokalne samouprave:

  • U kategoriji Efikasnost i delotvornost – Opština Krupanj
  • U kategoriji Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave – Opština Vrnjačka Banja
  • U kategoriji Odgovornost i vladavina prava – Opština Veliko Gradište
  • U kategoriji Ravnopravnost i anti-diskriminacija – Opština Ćuprija

Prva nagrada u oblasti Efikasnost i delotvornost dodeljena je opštini Krupanj za primer dobre prakse pod nazivom „Efikasnost i ekonomičnost lokalne samouprave kroz uvođenje elektronskih usluga na portalu eUprave”. Opština Krupanj je kroz uvođenje elektronskih usluga razvila šest elektronskih usluga za građane i građanke opštine Krupanj, koje su postavljene na portalu eUprave. Usluge su razvijene sa ciljem unapređenja kvaliteta usluga koje opština pruža građanima i privredi.

Prva nagrada u oblasti Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave dodeljena je opštini Vrnjačka Banja za primer dobre prakse pod nazivom „Transparentnost budžetskog procesa i sprovođenje javne rasprave o budžetu”. Opština Vrnjačka Banja je primer dobre prakse u Srbiji za uključivanje građana u izradu Odluke o budžetu, organizovanje javne rasprave o nacrtu Odluke o budžetu i publikovanju građanskih vodiča kroz budžetska akta.

Prva nagrada u oblasti Odgovornost i vladavina prava dodeljena je opštini Veliko Gradište za primer dobre prakse pod nazivom „Lokalni antikorupcijski plan (LAP) opštine Veliko Gradište za period 2021–2024”. Koncept LAP-a je zasnovan na identifikovanju normativnih, institucionalnih, organizacionih i praktičnih rizika za nastanak korupcije i na sprovođenju mera za njihovo otklanjanje, odnosno na otklanjanju uzroka za nastanak korupcije, zloupotreba i nepravilnosti i otklanjanju lošeg upravljanja u najširem smislu reči.

Prva nagrada u oblasti Ravnopravnost i anti-diskriminacija dodeljena je opštini Ćuprija za primer dobre prakse pod nazivom „Obezbeđivanje i unapređenje pristupačnosti usluga lokalne samouprave osobama sa invaliditetom, starijim sugrađanima, majkama sa malom decom”. Inovativnost ovog projekta ogledala se u tome što su pored besplatnih terapijskih tretmana logopeda i senzorne integracije, osobe sa invaliditetom imale priliku da razvijaju i iskažu sopstvene potencijale i talente u skladu sa individualnim mogućnostima.

Takođe, uz dodelu godišnjih nagrada, uvažavajući napore koje su jedinice lokalne samouprave uložile, dodeljuju se posebna priznanja sledećim opštinama/gradovima:

  • za oblast efikasnost i delotvornost gradovima Zrenjaninu i Pirotu,
  • za oblast transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave gradu Somboru i opštini Arilje, 
  • za oblast ravnopravnost i anti-diskriminacija opštinama Dimitrovgrad i Ruma i gradu Loznici.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će najboljim lokalnim samoupravama dodeliti sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 9,2 miliona dinara. Pobednici u svakoj od četiri oblasti steći će pravo na finansijsku nagradu u iznosu od 2,3 miliona dinara.

Pored sredstava iz fonda Ministarstva, a u cilju osnaživanja podrške razvoju i primeni principa dobrog upravljanja u radu lokalnih samouprava, pobednici konkursa će biti nagrađeni i dodatnom računarskom opremom (po tri desktop računara i tri brza skenera), koju dodeljuje Stalna konferencija gradova i opština iz sredstava projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“, koji podržava Vlada Švajcarske preko Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO”, a koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.