Vesti

Održan 14. sastanak Mreže načelnika odeljenja za urbanizam

Sastanak Mreže načelnika odeljenja za urbanizam održan je u petak, 11. marta 2022. godine u onlajn formatu, pred više od 40 članova Mreže.

Na početku sastanka, članovima Mreže obratio se  Miodrag Gluščević, programski direktor za urbani razvoj Stalne konferencije gradova i opština.

Sastanak je bio posvećen javnoj raspravi o konceptu javne politike za uspostavljanje E prostora. Ovaj dokument je predstavio pomoćnik Ministra  saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Đorđe Milić. Koncept podrazumeva sveobuhvatnu reformu koja za cilj ima uspostavljanje celovite i pravno pouzdane, centralizovane elektronske baze planskih dokumenata i svih podataka u vezi sa zemljištem u Srbiji, relevantnih za korišćenje prostora i izgradnju. To podrazumeva uspostavljanje sistema E plan - sistema za kreiranje centralizovane elektronske baze planskih dokumenata i svih podataka u vezi sa zemljištem u Srbiji, relevantnih za korišćenje prostora i izgradnju.  Takođe, to podrazumeva i uspostavljanje sistema za korišćenje (distribuciju)  centralizovane elektronske baze planskih dokumenata. O tome šta ovo podrazumeva za jedinice lokalne samouprave, koje su odgovorne za pripremu usvajanje i sprovođenje najvećeg broja planova, govorili su predstavnici Ministarstva.

Klara Danilović, koordinatorka Mreže, članovima je predstavila stavove i komentare stručne službe koji su dostavljani tokom izrade dokumenta, a zatim je diskutovano o tome na koji način će se ovaj dokument biti sprovođen. Članovi Mreže koji se se uključili u diskusiju snažno su podržali sprovođenje ove reforme i koristi koja bi ona mogla da donese prvenstveno građanima, u vidu lakšeg informisanja o planovima i stanju u prostoru.

Najavljeno je i održavanje Nacionalnog urbanog foruma u aprilu u Beogradu.

U drugom delu sastanka saradnica SKGO, profesorka Danijela Milovanović Rodić je predstavila metodologiju za praćenje pokazatelja o participaciji u urbanističkom planiranju. Na osnovu ove metodologije SKGO je u decembru prošle godine ustanovila početnu vrednost indeksa participacije u urbanističkom planiranju. Predloženo je da ovaj pokazatelj bude usvojen i od strane resornog Ministarstva kako bi se dalje pratio, najpre kroz realizaciju Strategije urbanog razvoja RS.

Skup je realizovan se u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO - treća faza” koji podržava Vlada Švajcarske.