Vesti

O potencijalima za međunarodnu saradnju u Kragujevcu

Radionica o međunarodnoj saradnji i promociji koncepta savetnika za poslove evropskih integracija održana je u Kragujevcu 17. marta 2022. godine. Na skupu koji je bio posvećen prezentaciji standarda koji se tiču izgradnje administrativnih kapaciteta lokalnih samouprava, učestvovali su i predstavnici Lazarevca, Kralјeva, Knića, Valјeva i Kladova.

Predstavnici gradova i opština bili su u prilici da se informišu o načinu razvijanja saradnje sa drugim zemlјama, kroz koju je moguća je razmena iskustava kako o evropskim standardima tako i o ekonomskom razvoju, životnoj sredini, kulturi, sportu, kao i cilјevima održivog razvoja.

Lokalne zajednice su mogle da steknu dovolјno znanja o tome kako se evropske integracije sprovode na lokalnom nivou i kako unaprediti lokalnu sredinu u smislu korišćenja resursa koje gradovi i opštine poseduju, prvenstveno u funkciji lokalnog ekonomskog razvoja.

Izrada strategije za međunarodnu saradnju, koju grad Kragujevac priprema u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština, privodi se kraju, a Kragujevac će nakon toga biti jedini grad u Srbiji koji poseduje dokument te vrste.

Radionica je organizovana u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza", koju finansira Vlada Švedske, dok se izrada strategije za međunarodnu saradnju realizuje u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - treća faza", koju podržava Vlada Švajcarske.