Vesti

Predsednici opština podržavaju učešće građana

Na poziv opštine Loznica, a u skladu sa predviđenim aktivnostima, 18. decembra 2007. godine, održan je prvi programski sastanak u okviru projekta ’’Podrška jačanju građanskog učešća u Srbiji – druga faza’’. Sastanak je okupio predstavnike (predsednike ili načelnike opština i menadžere Kancelarija za razvoj zajednice) pilot opština koje učestvuju u projektu (Valjevo, Loznica, Osečina, Krupanj, Sremski Karlovci i Čoka), predstavnike donatorske organizacije, Švajcarske organizacije za razvoj i saradnju, i članove projektnog tima SKGO. Izuzetnu važnost ovom skupu dalo je i učešće amabasadora Švajcarske u Srbiji, Vilhelma Mejera.
Skup je započeo konfernecijom za štampu na kojoj je novinarima ukratko predstavljen projekat, projektne akrtivnosti, kao i cilj održavanja ovog sastanka. Novinari su imali priliku i da od samih korisnika projekta, pilot opština, saznaju više o značaju projekta za lokalnu zajednicu, ali i o stepenu realizacije predviđenih projektnih aktivnosti u svakoj od šest opština.
Sastanak je otvorio predsednik opštine Loznica, g-din Vidoje Petrović, koji je pozdravio prisutne, zahvalio na učešću i istakao značaj projekta za ovu opštinu. Ambasador Švajcarske predstavio je vidove saradnje koje Vlada Švajcarske ostvaruje sa našom državom, ali i ulogu Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Kada je reč o samom projektu, on je naglasio da švajcarska Vlada sasvim prirodno podržava ovaj tip projekata jer je Švajcarska kolevka demokratije i aktivnog učešća građana u odlučivanju. Unapređenje lokalne samouprave u Srbiji u smeru uključivanja građana doprinosi demokratizaciji našeg društva i njegovom približavanju evropskim standardima.
U nastavku sastanka prisutni su dali svoje viđenje dosadašnjih aktivnsoti i izrazili slaganje sa planom aktivnosti koje če se u narednom periodu sprovesti u opštinama, a uglavnom se odnose na primenu mehanizama građanskog učešća u praksi (sastanci sa građanima, fokus grupe, anketa i sl.).
Kao zaključak sastanka moglo bi se navesti mišljenje svih aktera da je u dosadašnjoj fazi projekta stvorena solidna osnova za razvijanje načina za uključivanje građana i da je situacija u pilot opštinama, u odnosu na sam početak projekta, a kada je reč o građanskom aktivizmu, već unapređena. Svi učesnici su se na kraju složili da je održavanje programskih sastanaka od izuzetne važnosti, kako za samo sprovođenje projekta, tako i za uspostavljanje čvršćih veza između konkretnih aktera u projektu. Dogovoreno je da se svaki programski sastanak održi u jednoj od pilot opšina. Domaćin narednog koji će biti održan sredinom 2008. godine, već je poznat - opština Čoka.