Vesti

Čajetina predstavila rezultate podrške Vlade Švedske u oblasti upravljanja i primarne selekcije otpada

Sastanak rukovodstva opštine Čajetina sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona, KJP "Zlatibor", EISP 2 programa, uz učešće predstavnika ambasade Švedske održan je 16. marta 2022. godine. Na sastanku je bilo reči o podršci u oblasti upravljanja otpadom koju je ova opština dobila od Vlade Švedske.

U okviru serije radionica na temu upravljanja otpadom i uvođenja primarne selekcije otpada u opštini Čajetina koje se realizuju kroz program "Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU - Druga faza", održan je sastanak predsednika opštine Čajetina sa predstavnicima Švedske ambasade, Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona, SKGO i predstavnicima KJP "Zlatibor" kao nosioca projekta.

"Mnogo toga smo naučili sa studijskih putovanja, ali i kroz podršku od vas. Koristim ovu priliku da se zahvalim na ovoj saradnji, ali i da istaknem da smo se i mi trudili da sa svojim skromnim resursima pratimo sva dostignuća u odlaganju čvrstog otpada. Mislim da smo na pravom putu i da ove godine možemo očekivati prve rezultate sa početkom rada reciklažnog dvorišta. Nadam se da će i druge lokalne samouprave shvatiti značaj odlaganja čvrstog otpada na zakonom predviđen način“, izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i izrazio nadu da će se uspešna saradnja nastaviti i u narednom periodu. On je istakao da je pored finansijskih sredstava, od izuzetnog značaja bila i podrška u edukativnom smislu.

Karin Mek Donald, šefica Odseka za razvojnu saradnju u ambasadi Švedske je izjavila da je poseta Čajetini organizovana kako bi se ispratio napredak projekta koji se tiče upravljanja čvrstim otpadom, kako bi iz prve ruke stekli utiske o napretku projekta.

„Naša poseta uključuje i obilazak lokaliteta gde se priprema infrastruktura za primarnu selekciju u okviru Strategije upravljanja čvrstim otpadom," rekla je Mekdonald.

Tokom ove godine u planu je realizacija brojnih aktivnosti u Čajetini koje su predviđene planskim dokumentima, kao što su edukativne radionice, izgradnja centralne kompostane i reciklažnog dvorišta, uvođenje primarne selekcije otpada kao i promene tarifnog sistema u cilju uspostavljanja održivog upravljanja otpadom na teritoriji opštine.

"Ovo je zaista jedan veliki korak koji je naša lokalna samouprava napravila i tek namerava da napravi sa početkom primene primarne selekcije otpada. Nije lako promeniti kompletan sistem upravljanja otpadom u celoj opštini odjednom", naglasila je Vera Blagojević, koordinatorka Projekta. Ona je istakla da je pred njima veliki izazov, ali da su spremni da sve aktivnosti realizuju kako je planirano.

„Dosta smo radili i unapred. Očekuju nas sada i radionice sa upravnicima stambenih zgrada, sa agencijama za održavanje apartmanskih zgrada na Zlatiboru, kao i mnoštvo radionica sa raznim kategorijama građana“, izjavila je Blagojević.

Švedski ekspert Per-Olof Halberg je kao glavni izazov u procesu primarne selekcije otpada naveo veliki broj turista, koji dolaze iz različitih delova Srbije u kojima taj proces nije zaživeo.

"Jedno od glavnih izazova koje ja vidim je veliki broj i veliki protok turista u naseljima Čajetina i Zlatibor. Ovaj protok turista u tolikom broju predstavlja problem zato što ovaj vid primarne separacije još nije zaživeo u drugim delovima Srbije pa svi koji dolaze u ovu sredinu moraju, pre svega, da nauče te postupke i modifikuju ponašanje", rekao je Halberg.

Nakon sastanka organizovana je i terenska poseta budućim lokacijama reciklažnog dvorišta i kompostane, kao i izgrađenoj transfer stanici i reciklažnim dvorištima.

U navedenim procesima opština Čajetina je imala podršku dva švedska projekta. Jedan koji se odnosi na pomoć lokalnim samoupravama na putu ka EU u oblasti zaštite životne sredine i drugi koji se odnosi na primarnu separaciju otpada u okviru koga je obezbeđena oprema: 1 kamion autosmećar zapremine 16 m kubnih, 5936 kanti zapremine 240 litara za suvu frakciju otpada i 40 žutih kontejnera za staklo zapremine 1,1 m kubnih.

Pored sastanka, u periodu od 14. do 17. marta održane su radionice sa zaposlenima KJP „Zlatibor“ u Čajetini na temu upravljanja otpadom i uvođenja primarne selekcije otpada, a u okviru paketa podrške za opštinu Čajetina kroz program "Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU - Druga faza". Tokom četiri dana trajanja ovih aktivnosti, uz pripremne sastanke predstavnika opštine Čajetina, javnog komunalnog preduzeća “Zlatibor”, SKGO, srpskih i švedskih eksperata, organizovane su konsultacije na temu izgradnje centralne kompostane i reciklažnog dvorišta, prezentacije Studije o izgradnji mogućeg biogas postrojenja, uvođenja primarne selekcije otpada, kao i razgovori o tarifnom sistemu radi održivog upravljanja otpadom na teritoriji opštine Čajetina.