Vesti

Sajam saobraćaja održan u Novom Sadu

Četvrti Sajam saobraćaja TRAFFIC SOLUTIONS EXPO 2022, održan je u 17. marta u Kongresnom centru Novosadskog sajma. Manifestaciju je svečano otvorio Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. U želji da se manifestacija nastavi, ali uz poštovanje zdravstvenih mera, organizatori ove godine nisu predvideli održavanje izlagačkog dela Sajma već je održan konferencijski deo koji je u okviru četiri panela okupio veliki broj stručnjaka. Ispred Stalne konferencije gradova i opština na panelu „Saobraćajna infrastruktura u gradovima – trendovi i izazovi“, govorio je Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović, ovom prilikom je istakao značaj onoga što resorno ministarstvo radi na planu unapređenja saobraćaja u Srbiji.

"U ovom trenutku gradimo više od 1.200 kilometara auto-puteva, brzih saobraćajnica i dovršavamo brzu prugu - najkvalitetniju železničku infrastrukturu u Jugoistočnoj Evropi i kupujemo brze vozove. Za dva dana ovde će biti puštena u komercijalnu upotrebu brza pruga i brzi vozovi spajaće dva najveća grada u Republici Srbiji, te će se iz Novog Sada do Beograda stizati za samo trideset minuta", rekao je Momirović.

Ministar je naglasio da pored deset auto-puteva koji se trenutno grade, u planu je još značajnih investicija ove godine - auto-put Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, kao i brza saobraćajnica Sombor-Kikinda. Prema njegovim rečima, do pre nekoliko godina imali smo u ovom domenu infrastrukturu nasleđenu ne iz devedesetih, nego iz sedamdesetih godina, malo gradova je bilo povezano brzim saobraćajnicama, a železnica je bila zapostavljena. Momirović je zaključio da su započete kapitalne investicije u saobraćajnoj infrastrukturi, kao i one koje tek treba da budu realizovane, podstrek ubrzanom razvoju naše ekonomije.

Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj je naglasio da je sektor saobraćaja je od velikog značaja u ukupnom privrednom razvoju, s obzirom na to da je usko povezan sa svim granama privrede.  On je rekao da su započete kapitalne investicije u saobraćajnu infrastrukturu, kao i one koje tek treba da budu realizovane podstrek su za ubrzani razvoj naše ekonomije.

„Pokrajinski sekretarijat kojim rukovodim u prethodnih pet godina, podržao je preko 150 projekata koji su imali za cilj povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja u AP Vojvodini. Sredstva koja su uložena od strane Sekretarijata u ovom periodu iznose preko 200 miliona dinara“, dodao je Bjelić.

Pomoćnik gradonačelnika Grada Novog Sada Vladimir Stojković je izjavio da je Novi Sad je u ovom trenutku izuzetno važna tačka razvoja saobraćaja na nivou čitave naše zemlje. On je naglasio da da su razvoj i upravljanje saobraćajem u današnje vreme povećane mobilnosti i kontinuiranog povećanja broja vozila prioritetne su teme, pri čemu nikako ne treba zaboraviti ekološke aspekte.

„Fruškogorski koridor sa tunelom, brza pruga, četvrti most koji će biti veza sa pomenutim koridorom, predstavljaju projekte od nacionalnog i regionalnog značaja, a njihovi važni segmenti su realizovani ili se realizuju našim radom“, istakao je Stojković.