Vesti

Konstituisan Odbor za zdravlje i socijalnu politiku SKGO

Sednica Odbora za zdravlje i socijalnu zaštitu Stalne konferencije gradova i opština održana je 25. marta 2022. godine u Beogradu. Sastankom je predsedavao dr Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad i predsednik Odbora. Pored članova Odbora iz gradova i opština, na sastanku su učestvovali i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, kao i Miljan Rančić, nacionalni koordinator za zdravlje u vanrednim situacijama iz kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

Prisutne je pozdravio Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO koji je istakao da je organizacija poznata po svojim resornim odborima, jer su oni srž njenog rada na zastupanju interesa gradova i opština.

„U njima se objedinjuju stavovi čitavog članstva i u njima se formuliše zajednički stav i zajednički glas gradova i opština, sa kojim onda nastupaju pred organima vlasti na republičkom nivou. Oblasti kojima se bavi Odbor za zdravlje i socijalnu politiku veoma su važne za naše opštine i gradove i za građane koji žive u njima, tako da pripadaju onim oblastima koje se nalaze u središtu rada Stalne konferencije“, izjavio je Tarbuk. On je izrazio očekivanje da Odbora za zdravlje i socijalnu politiku u novom sazivu nastavi svoj prepoznatljiv aktivan rad u oblastima svoje nadležnosti.

O perspektivama i izazovima u razvoju socijalne politike na lokalnom nivou na sednici Odbora govorila je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja koja je istakla da je upravo ovaj Odbor jedno od tela koja u izvesnoj meri određuje pravce razvoja socijalne politike u državi.

„Znamo da su nadležnosti kada je u pitanju socijalna politika podeljene između države i lokalne samouprave, ali da su one istovremeno nerazdvojno povezane kako bi uticali na život građana i obezbedili kvalitetnu egzistenciju i zadovoljavanje potreba“, rekla je državna sekretarka.

„Kada govorimo o perspektivama i izazovima koji se nalaze kako pred lokalom, tako i pred Ministarstvom koje kreira osnove politike, možemo govoriti o nastavku procesa deinstitucionalizacije i nastavku procesa socijalne inkluzije koji su odranije započeti i u tom smislu verujem da vam je poznato koliko lokalne samouprave mogu i treba da učine da bi život građana i u sferi bio kvalitetniji“, izjavila je Golubović i dodala da i Ministarstvo treba da obezbedi dodatne uslove kako u smislu propisa, tako i finansijskih sredstava kako bi se život građana dodatno poboljšao.

Ona je izjavila da možemo govoriti o mnogim promenama koje beleži Zakon o socijalnoj zaštiti koji je usvojen pre 10 godina, mnoge od njih su sada predmet preispitivanja u smislu koliko su kvalitativno odgovorile na potrebe građana. Golubović je istakla da je pravo vreme da kroz saradnju dođemo do toga šta je potrebno promeniti ili pojačati, kako bi u svakom slučaju preduzete mere mogle dati bolji odgovor na potrebe građana.

„Vlada je usvojila Strategiju deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici koja će se primenjivati od 2022. do 2026. godine i u tom smislu će se akcionim planovima na godišnjem nivou uređivati mere kojima će se ona sprovoditi. Pored toga, važno je formiranje i Radne grupe i želja Ministarstva da predloži izmene Zakona o socijalnoj zaštiti i da u tom smislu članovi Odbora mogu dati smernice gde treba dodatno obratiti pažnju“, zaključila je Golubović.            

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti dala je osvrt na uticaj pandemije KOVID-19 na diskriminaciju ranjivih grupa.

„Pritužbe na dostupnost zdravstvenih usluga i postupanje u cilju zaštite prava različitih, ugroženih grupa u najvećoj su meri obeležili rad Poverenika za zaštitu ravnopravnosti od početka kovid krize. Iako su ovi problemi bili najizraženiji tokom vanrednog stanja, iste vrste pritužbi ostale su najbrojnije i u protekloj, 2021. godini“, rekla je poverenica Brankica Janković.

Različitim merama, preporukama, mišljenjima i inicijativama, Poverenik je tokom vanrednog stanja i kasnije nadležnima ukazivao na brojne probleme i predlagao rešenja – počev od problema čuvanja dece sa kojim su se suočili zaposleni roditelji; preko nemogućnosti pružanja usluga personalnih asistenata i negovatelja, kao i palijativne usluge u kućnim uslovima zbog ograničenja kretanja; do pristupa čistoj vodi u romskim naseljima. Zbog zabrane kretanja, institucija je štitila i prava roditelja dece sa autizmom, starijih od 65 i žrtava partnerskog i porodičnog nasilja, podsetila je Janković.

„Vanredno stanje i kovid kriza, pokazali su da je našim sugrađanima i sugrađankama, koji su inače u osetljivijem položaju, potrebna dodatna podrška. Uloga Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO je značajna, jer direktno sa lokalnog nivoa prenosi neposredna iskustva i potrebe i može doprineti da javne politike i mere ne budu diskriminatorne ili nepovoljne za posebno ugrožene kategorije stanovništva“, zaključila je poverenica.

U skladu sa dnevnim redom tokom radnog dela skupa predsednik Odbora predložio je za zamenika predsednik Odbora Nebojšu Arsića, predsednika opštine Medveđa.

U nastavku skupa, predsednik Odbora Vladica Dimitrov predložio je formiranje Radne grupe za hitnu medicinsku pomoć (HMP) koja bi delovala u okviru Odbora.

„Novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju iz 2019. godine predviđeno je da je lokalna samouprava nadležna za finansiranje funkcionisanja HMP na svojoj teritoriji. Takođe, predviđena je reforma HMP. Međutim, još uvek nisu doneti podzakonski akti koji bi omogućili da se ove odredbe na jednak način i sprovode“, izjavio je Dimitrov.

On je rekao da je SKGO na inicijativu Odbora, sprovela istraživanje i uradila analizu stanja i dostupnosti HMP na lokalnom nivou, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Republičkom Komisijom za urgentnu medicinu. Predsedništvo SKGO donelo je odluku da reforma HMP i povećanje dostupnosti HMP bude jedan od strateških prioriteta SKGO.

Jasmina Tanasić, sekretarka Odbora govorila je o ključnim aktivnosti ovog tela SKGO u prethodnom periodu i predstavila je Strateški plan organizacije za period 2022-2025.

Aktivnosti Svetske zdravstvene organizacije u vezi sa pospešivanjem vakcinacije protiv Covid – 19 u lokalnim samoupravama u Srbiji predstavio je Miljan Rančić, nacionalni koordinator za zdravlje u  vanrednim situacijama.