Vesti

Održana javna rasprava „Bolje zdravlje za sve“

U opštini Osečina 21. marta 2022. godine, održana je javna rasprava o nacrtu dokumenta javnih politika Plan javnog zdravlja sa akcionim planom.

Zainteresovani učesnici bili su predstavnici javnih ustanova i predstavnici lokalne samouprave.

Na javnoj raspravi govorili su predsednik opštine Nikola Tomić, dr Milijana Popović, predstavnik Stalne konferencije gradova i opština i Zorica Pavlović, koordinator radne grupe za izradu dokumenta.

U obraćanju Nikole Tomić, predsednika opštine, naglašena je dobra saradnja opštine Osečina i Stalne konferencije gradova i opština i zahvalnost za stručnu pomoć u izradi lokalnog Plana javnog zdravlja. Istaknuti su napori i aktivnosti koje lokalna zajednica preduzima kako bi unapredila i sačuvala zdravlje stanovnika, kao i afirmativne mere koje se primenjuju u radu svih javno-zdravstvenih aktera opštine.

Koordinator za izradu plana Zorica Pavlović, predstavila je proces nastanka dokumenta, učešće ustanova i definisanje ciljeva koji su podeljeni na posebne aktivnosti, ostavljajući prostor za rešavanje starih i novih izazova. Plan javnog zdravlja opštine Osečina podržava unapređenje zdravlja, sprečavanje bolesti i produženje kvalitetnog života stanovništva. Dobro zdravlje je od suštinskog značaja za održivi ekonomski i društveni razvoj i osnovna briga u životu svake osobe, svih porodica i zajednice.

Plan javnog zdravlja za period od 2022.-2027. godine, donosi se prvi put i oslanja na Strategiju javnog zdravlja u Republici Srbiji.  Nosilac poslova društvene brige za zdravlje na nivou JLS jeste Savet za zdravlje.

Način i uslovi života najviše utiču  na zdravlje, te je neophodno raditi na njihovom poboljšanju i to kroz koordinisane aktivnosti svih sektora.

Dr Milijana Popović je javno zdravlje predstavila kroz praktične primere i smernice koje lokalna samouprava može da sprovodi kako bi doprinela unapređenju i očuvanju zdravlja. Akcenat je stavljen na primarnu prevenciju, zdravstvenu informisanost, društvenu klimu u kojoj se zdravlje prepoznaje kao vrhunska vrednost, potencijal i preduslov za razvoj lokalne zajednice i cele zemlje.

Promocija i prevencija zdravlja moguća je samo kroz sveobuhvatnu multisektorsku i interdisciplinarnu saradnju svih aktera lokalne zajednicu.

Učesnici javne rasprave su izneli pozitivne stavove o predloženom nacrtu dokumenta i izrazili spremnost u realizovanju predloženih aktivnosti u okviru oblasti u kojoj rade.

Suština je da se sve politike koje opština sprovodi i planira, baziraju na principima unapređenja zdravlja i prevencije faktora rizika i bolesti, zaključeno je na raspravi.

Nacrt plana javnog zdravlja sa akcionim planom je objavljen na sajtu opštine Osečina i zainteresovana javnost ima uvid u isti.