Vesti

Gradovi u dijalogu

Konferencijom "Integralni lokalni razvoj: Izazovi i pristupi" koja je održana 17. i 18. decembra u Sava Centru, otpočeo je ciklus tematskih konferencija u organizaciji UN Habitata i SKGO, pod zajedničkim nazivom "Gradovi u dijalogu".
Kancelarija Programa ljudskih naselja Ujedinjenih naselja u Srbiji - UN Habitat, prisutna je u Srbiji sa programom SIRP (Program stanovanja i integracije izbeglica), koji finansira Vlada Italije već četiri godine, a ciklus konferencija predstavlja finaliziranje i sumiranje programskih aktivnosti.

Glavni cilj konferencije "Integralni lokalni razvoj" bio je pokretanje dijaloga između gradova u Srbiji i regionu na temu strateškog planiranja lokalnog razvoja. Kako se sve opštine i gradovi ne nalaze na istom nivou razvoja, konferencija je tekla kroz dve paralelne sesije: prva je bila posvećena formulisanju strategijai procesu njihove izrade, dok je druga bila posvećena instrumentima za sprovođenje strategija.
U dva dana konferencije prisutni su razmenili iskustva i razmišljanja na temu procesa izrade strategija, a čuo se i video niz primera uspešno izrađenih strategija u našoj zemlji (Ada, Niš) i okruženju ( Budimpešta, Krakov, Ljubljana, Pjaćenca, nekoliko primera iz Hrvatske...). Da li su lokalne i regionalne agencije za razvoj jedino telo za sprovođenje strategija, i kojim se sve instrumentima strategije mogu sprovoditi, pitanja su pokrenuta u okviru druge sesije. O tome su govorili predstavnici regionalnih agencija iz Novog Sada i Negotina, ali i gosti iz Bosne, Hrvatske, Madjarske i Italije. Veliku pažnju prisutnih privukla je priča o ekonomskim regionima u Bosni i Hercegovini i lokalnim obveznicama kao načinu za finansiranje strateških projekata u Hrvatskoj.
Konferencija je završena velikim plenarnim dijalogom koji su potpomogli i prisutni eksperti UN Habitata, te se može reći da je naziv prve u nizu konferencija u potpunosti opravdan.