Vesti

Uspostavljanje video nadzora i zaštita podataka o ličnosti u lokalnim samoupravama

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i organizacija Partneri Srbija organizovali su stručni skup „Uspostavljanje video nadzora u lokalnim samoupravama i zaštita podataka o ličnosti“, koji je bio namenjen rukovodstvima lokalnih samouprava, načelnicima gradskih i opštinskih uprava i posebno, ovlašćenim licima za zaštitu podataka o ličnosti. Na skupu su učestvovali Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO, Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka organizacije Partneri Srbija.

Cilj organizovanja ovog skupa bila je da se u fokus stavi značajna tema iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, prvenstveno upotreba sistema video nadzora koje za različite potrebe koriste organi javne vlasti, a samim tim i lokalne samouprave. 

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO je istakao da je neophodno više pažnje posvetiti razvijanju pravila i procedura koji će osigurati zakonitu i etičnu upotrebu sistema za video nadzor, kako bi organi javne vlasti, pre svega lokalne samouprave, transparentno i odgovorno koristili ovu tehnologiju na javnim mestima i površinama. 

"Danas ćemo razgovarati o obavezama lokalne samouprave prilikom uspostavljanja sistema za video nadzor, izazovima sa kojima se one susreću u ovom procesu, kao i o načinima za unapređenje postupanja u cilju bolje zaštite ličnih podataka građana", istakao je Tarbuk.

Generalni sekretar je naveo da je SKGO prepoznala značaj ove teme i posebno radi na podizanju kapaciteta ovlašćenih lica za zaštitu podataka o ličnosti i ostalih službenika koji u svom radu prikupljaju i obrađuju podatke o ličnosti, pre svega radi boljeg razumevanja i sprovođenja propisa koji se odnose na ovu oblast. Tako je, kako je naveo, 2020. godine u saradnji sa kancelarijom Poverenika za informacije od javnog značaja sprovedena akreditovana obuka na temu „Zaštita podataka o ličnosti i tajnost podataka“. 

"Objavili smo i analizu na temu uticaja procesa evrointegracija u ovoj oblasti, gde je ova tematika razmatrana u kontekstu pregovaračkog poglavlja 23 - Pravosuđe i osnovna prava", rekao je Tarbuk i dodao da je publikacija prevashodno namenjena opštinama i gradovima, kako bismo im pomogli da se pripreme na promene koje nas čekaju, posebno na primenu već istorijski važnog propisa Evropske unije – Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti.

Tarbuk je zaključio da će SKGO nastaviti da ulaže napore ka boljoj obaveštenosti o pravima i obavezama lokalne samouprave u svim poslovima koje za predmet imaju prikupljanje i obradu podataka o ličnosti i da je spremna da u saradnji sa svim relevantnim institucijama obezbedi podršku za lokalne samouprave u izgradnji i primeni održivog pravnog okvira za uspostavljanje video nadzora.