Vesti

Radionice za podršku jačanju kapaciteta lokalne poreske administracije

U zajedničkom delovanju Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i projekta MED III ka svim lokalnim poreskim administracijama (LPA), planirano je održavanje serije regionalnih radionica tokom 2022. godine kroz funkcionisanje SKGO Mreže za LPA i to fokusiranjem na konkretne teme koje su kandidovale same JLS/LPA.

Regionalne radionice biće organizovane u okviru prvog ciklusa događaja namenjenih izgradnji kapaciteta LPA koje zajednički organizuju Program reforme poreza na imovinu – treća faza (MED III - “Opštinski ekonomski razvoj”) i SKGO u okviru projekta Institucionalne podrške SKGO (oba projekta finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju).

U tom smislu, planirane su 4 tematske radionice za lokalne poreske administracije, koje će se održati u periodu od 7. do 12.aprila 2022. godine i biće organizovane regionalno u skladu sa predlogom grupisanja JLS po danima za svaki od 4 planirane radionice.

Jednodnevne radionice biće održane u sledećim terminima:

  • Beograd - četvrtak 7. april 2022. godine
  • Novi Sad - petak 8. april 2022. godine,
  • Niš - ponedeljak 11. april 2022. godine
  • Kragujevac – utorak 12.april 2022. godine

Tema prvog ciklusa svih planiranih radionica je ZASTARELOST – zakonska primena, prekid i zastoj zastarelosti, apsolutna zastarelost, postupanja LPA i vanbilansne evidencije, ključne aktivnosti.

Program reforme poreza na imovinu  (MED “Opštinski ekonomski razvoj”) kroz 3 faze od 2013. godine kontinuirano podržava JLS posebno u pogledu efikasnije naplate poreza na imovinu. Uz činjenicu da je SKGO aktivno sarađivala sa nadležnim projektnim timom tokom prethodnih godina, stekli su se uslovi da se u još direktnijoj saradnji intenzivira podrška za LPA i u obuhvat aktivnosti izgradnje kapaciteta uključi što više JLS.  Ovakav pristup je u skladu sa strateškom orijentacijom Švajcarske  agencije za razvoj i saradnju (SDC), budući da SDC finansira i tekuću treću fazu MED projekta, kao i projekat Institucionalne podrške SKGO (uključujući i podršku za u funkcionisanje različitih Mreža SKGO).  Takođe, SKGO u okviru Strateškog plana 2022-2025 stavlja jasan akcenat na podršku članstvu za administriranje lokalnih izvornih prihoda kao pretpostavku održive fiskalne decentralizacije.

BEOGRAD - Аgenda za učesnike

NOVI SAD - Аgenda za učesnike

NIS - Аgenda za učesnike

KRAGUJEVAC - Аgenda za učesnike