Vesti

Transformacija urbanih naselja za bolju budućnost

Idući u susret jedanaestom po redu Svetskom urbanom forumu koji će se održati u Katovicama u Poljskoj u junu 2022. godine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), Kancelarijom rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji i Programom Ujedinjenih nacija za naselja – UN Habitatom organizovalo je Nacionalni urbani forum koji se organizuje 11. i 12. aprila 2022. godine u Palati Srbija, u Beogradu. Nacionalni urbani forum okupio je veliki broj učesnika iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice, naučno-istraživačkih ustanova, civilnog društva, privrede, međunarodnih institucija, kao i učesnike iz inostranstva.

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ovom prilikom je naglasio da se Forum održava u skladu sa preporukama UN Habitata, te da je prepoznat u Strategiji održivog urbanog razvoja koji je usvojila Vlada Srbije.

„Drago mi je da je interesovanje za temu urbanog razvoja i za Nacionalni urbani forum potvrđeno velikim brojem učesnika. Među 300 učesnika ovog foruma najviše je predstavnika lokalnih samouprava jer se politika urbanog razvoja sprovodi prvenstveno na lokalu“, rekao je on i dodao da je siguran da će uravnotežena struktura učesnika foruma omogućiti sadržajan i konstruktivan dijalog koji će dovesti do korisnih zaključaka za unapređenje urbanog razvoja u Srbiji.

Putem video poruke, ispred UN Habiteta prisutnima se obratila izvršna direktorka Maimuna Mod Šarif koja je podsetila da saradnja sa Srbijom ima dugu istoriju, te da je održavanje foruma dogovoreno prilikom prošlogodišnje posete Beogradu. Ona je čestitala na dobro urađenom poslu oko Foruma i istakla veliku posvećenost Srbije ciljevima održive urbanizacije.

„Posvećena sam jačanju odnosa UN Habitata i Srbije, u okviru šire saradnje UN sa Srbijom. Sa timom UN u Srbiji, UN Habitat je na raspolaganju da podrži napore na adekvatnom razvoju gradova u Srbiji“, rekla je Mod Šarif.

Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji izjavila je da će preporuke Nacionalnog urbanog foruma biti ključne za oblikovanje održive urbane agende u Srbiji, a tako i smernice za novu vladu koja će voditi održivi razvoj zemlje. Ona je rekla da je posvećenost Vlade Srbije, nadležnog ministarstva, SKGO i lokalnih samouprava od ključnog značaja za razvoj od strategije do realnosti na terenu.

"Mi smo svi partneri u naporu da gradovi postanu bolja i bezbednija mesta", podvukla je Žakob i naglasila da je održivu urbanu agendu nepohodno utemeljiti i u krupnijoj – agendi za zelenu transformaciju.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO je istakao da naši gradovi i opštine nastoje da se prilagode novom kontekstu i potrebama, kako bi dostigli odgovarajući stepen održivog razvoja. On je ukazao da je uloga SKGO da pomogne dijalog lokalnih i nacionalnih vlasti, kako bi se usaglašavanjem postigla celishodnost politika i održivost razvoja.

"Urbanizam i stanovanje su veoma značajni sektori za gradove i opštine i SKGO na više načina pomaže lokalnim samoupravama upravo u tim oblastima.", rekao je Tarbuk. Istakao je dobre rezultate saradnje sa UN, posebno oko rešavanja stambenog položaja Roma, kao i zadovoljstvo partnerskom saradnjom sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Uz opasku da se svetski forum po prvi put održava u Istočnoj Evropi Tarbuk je taj predstojeći skup ocenio kao priliku za razmenu iskustava, razgovor o izazovima i prostor za  iznošenje primera dobre prakse.
„Verujem da ćemo ovde zajedno doći  do novih ideja i rešenja, koji će biti primenljivi kako kod nas, tako i u regionu“, rekao je on i dodao da je jedan od zadataka beogradskog Foruma da definiše primere dobre prakse.

Cilj foruma je sagledavanje ključnih tema i aktivnosti u oblasti urbanog razvoja: Nacionalne stambene strategije, Dugoročne strategije za podsticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada (energetska efikasnost) i Nacionalne arhitektonske strategije. Posebno su razmatrani pravci za reviziju Strategije urbanog razvoja Republike Srbije, kao i posebni aspekti urbanog razvoja kroz ključne teme koje podržavaju i pomenute javne politike: Zelena agenda i urbani razvoj, Kvalitet (arhitekture) i građene sredine i Održivo stanovanje. Pažnja je posvećena ulozi mladih, žena i drugih osetljivih društvenih grupa u urbanom razvoju, ali i značaju razmene iskustava iz oblasti urbanog razvoja na makro-regionalnom nivou, u Evropi i globalno.

Organizacijom Nacionalnog urbanog foruma dat je veliki doprinos uspostavljanju šireg dijaloga sa ciljem boljeg formulisanja i sprovođenja javnih politika u oblasti urbanog razvoja, stanovanja, arhitekture i energetske efikasnosti. Nacionalni urbani forum je za cilj imao doprinos da urbana naselja u Srbiji budu u što većoj meri održiva, inkluzivna, reziltijentna i bezbedna, a sve u cilju transformacije naših urbanih naselja za bolju budućnost, što je tema Jedanaestog Svetskog urbanog foruma.

Podršku u realizaciji Nacionalnog urbanog foruma SKGO je pružila u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji podržava Vlada Švajcarske.