Vesti

Elektronska pisarnica za kvalitetniji rad gradova i opština

Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, organizovala je 8.4.2022. onlajn sastanak u vezi sa uspostavljanjem centralizovanog servisa elektronskog kancelarijskog poslovanja u jedinicama lokalne samouprave. Virtuelni skup okupio je više od 500 predstavnika gradova i opština što svedoči o značaju i relevantnosti ovih tema za lokalnu samoupravu.

Na sastanku je ispred Kabineta predsednika Vlade i Jedinice za implementaciju strateških projekata učestvovala Svetlana Jovanović, predstavnici Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, dok su ispred SKGO učestvovali Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO za zastupanje i Marija Lukić, šefica Odeljenja za dobro upravljanje.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu razvila je softversko rešenje ePisarnica koje omogućava jedinstveno zavođenje predmeta i kancelarijsko poslovanje u elektronskom obliku u skladu sa Uredbom o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave (”Službeni glasnik RS”, broj 21/2020, 32/2021) i Uputstvom o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave: (”Službeni glasnik RS”, broj 20/2022-34), http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/ministarstva/uputstvo/2022/20/1/reg.

U cilјu ujednačenog pristupa jedinica lokalne samouprave (JLS) prilikom uspostavlјanja centralne elektronske pisarnice SKGO je pripremila Katalog izvornih postupaka koji je poslat JLS i koji bi trebalo da bude osnova za popunjavanje postupaka iz izvorne nadležnosti. Takođe, SKGO pruža savetodavnu pomoć svojom članicama prilikom uspostavlјanja centralne elektronske pisarnice, kako u vezi sa izvornim postupcima, tako i u pogledu jasnog razumevanja ostalih elemenata e-pisarnice koje je neophodno popuniti odgovarajućim podacima.

Predstavnicima gradova i opština je u direktnom dijalogu odgovoreno na dileme i nedoumice koje su imali prilikom preduzimanja pripremnih koraka za uspostavljanje centralne elektronske pisarnice. Ovaj sastanak, verujemo, predstavlja početak dobre prakse koju će SKGO nastojati da održi u cilju realizacije prioritetnog projekta uvođenja ePisarnice u rad JLS.