Vesti

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti održao 42. zasedanje

42. zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održano je u periodu od 22. do 24. marta 2022. u Strazburu uživo, kao i u hibridnoj formi.

22. marta na dnevnom redu je bila debata o situaciji u Ukrajini i usvojena je institucionalna deklaracija. Ovom prilikom, članovima Kongresa su se na daljinu obratili ukrajinski ministar za razvoj zajednica i teritorija Aleksej Černišov, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i gradonačelnik grada Nikolajeva Oleksandar Senkevič.

U toku zasedanja usvojeni su izveštaji o primeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Nemačkoj, Luksemburgu, Turskoj i Velikoj Britaniji. Na debate su pozvani nadležni ministri: Julijan Seifert, Nemačka, Taina Boferding, Luksemburg, i Nil O’Brajan, Velika Britanija.

Članovi Kongresa su usvojili i izveštaje o posmatranju poslednjih lokalnih izbora u Jermeniji i Gruziji, te lokalnih i regionalnih izbora u Danskoj i Maroku.

Održane su 2 debate: o korišćenju deliberativnih metoda u evropskim opštinama i regionima, u kojoj je učestvovao gradonačelnik Mostara Mario Kordić i gde je Kongres pozvao na dalju primenu deliberativnih metoda na svim nivoima upravljanja, identifikujući specifična pitanja u kojima ovi mehanizmi mogu doprineti procesu donošenja odluka; i druga o položaju nezavisnih kandidata i opozicije na lokalnim i regionalnim izborima - ako ceo demokratski život podrazumeva većinu i opoziciju, odnos između dve grupe mora biti zasnovan na konstruktivnom dijalogu, a ne na stalnoj konfrontaciji: kroz nekoliko primera, Veće regiona je podsetilo, u sredu 23. marta 2022, da debata između većine i opozicije predstavlja, sama po sebi, pokazatelj kvaliteta demokratije i pluralizma. Takođe su održane  debate o učešću dece u održivom razvoju svojih gradova, demokratskom pluralizmu u regionalnoj upravi, regionima i dijaspori, ruralnoj omladini i ulozi lokalne i regionalne vlasti, kao i na temu „Lažne vesti, pretnje i nasilje – pritisci na gradonačelnike u aktuelnim krizama u Evropi“.

Pored toga, kao i na svakoj sednici od pokretanja Kongresne inicijative „Podmlađivanje politike” 2014. godine, u debatama su učestvovali omladinski delegati. Doprinoseći svim debatama, mladi predstavnici 38 zemalja članica preneli su senzibilan i kritički pogled na zastupljenost mladih, žena, manjina i dijaspore u institucijama lokalne i regionalne demokratije. Skrenuli su pažnju na vredan doprinos mladih u borbi protiv lažnih vesti i govora mržnje, ali i u kreiranju politika podrške ruralnoj omladini.

Na 42. zasedanju, učestvovali su sledeći delegati Republike Srbije: Jelena Trifunović, šef Delegacije, Dušica Davidović, zamenica šefa Delegacije uživo, zatim Robert Fejstamer, Matija Kovač i Antonio Ratković na daljinu, kao i mladi delegat.

Delegati su učestvovali i na sastancima tematskih komiteta 22.03. i sastancima političkih grupa Kongresa 21.03.

U nastavku je link ka usvojenim dokumentima: https://rm.coe.int/texts-adopted-at-the-42nd-congress-session-/1680a60545