Vesti

Sastanak SKGO i Misije za posmatranje izbora Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti

Petnaestočlana delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, koju je predvodila Karla Dejonge (Belgija, ILDG), obavila je misiju posmatranja delimičnih lokalnih izbora održanih 3. aprila 2022. u Beogradu i nekoliko drugih opština.

Na dan izbora sedam kongresnih timova bilo je raspoređeno u Beograd, Aranđelovac, Smederevsku Palanku, Kulu i Sečanj da prate proceduru, od otvaranja do zatvaranja, na stotinak biračkih mesta. Osim nekih nedoslednosti i nepravilnosti, u celini gledano, glasanje je proteklo mirno i sprovedeno od strane odbora na biračkim mestima na osnovu pravnog okvira koji se smatra generalno u skladu sa međunarodnim standardima.

Na konferenciji za novinare održanoj u Beogradu 4. aprila, gospođa Dejonge je pokrenula nekoliko pitanja koja se ponavljaju, a već su bila istaknuta u izveštaju Kongresa za 2016. godinu:

- Često su biračka mesta bila pretrpana zbog stalnog i proširenog sastava biračkih odbora, a minimalno prisustvo stalnih članova nije uvek bilo obezbeđeno. Vlasti Srbije treba da optimizuju upravljanje biračkim mestima, obezbeđujući, istovremeno, transparentno praćenje izbora od strane stranačkih posmatrača;

- Potrebno je dalje razvijati obuku anketara u cilju njihovog profesionalizacije

- Da bi se pojačala tajnost glasanja, umesto kartonskih pregrada treba uvesti odgovarajuće biračke kabine.

- Takođe je hitno potrebno poboljšati dostupnost biračkih mesta za osobe sa invaliditetom,

- Potrebna je nezavisna revizija biračkih spiskova i bolju koordinaciju između organa nadležnih za ažuriranje građanskog statusa.

- Zbog istovremenog održavanja tri izbora u Beogradu i još 12 opština istog dana, odziv birača je na pojedinim mestima bio visok i doveo je do dugih redova, posebno pred zatvaranje birališta, te je zaključak da bi ubuduće trebalo izbegavati sprovođenje istovremenih izbora za različite nivoe vlasti, a poseban dan izbora treba posvetiti lokalnoj i regionalnoj samoupravi kako bi se izbeglo da predsednički ili parlamentarni izbori zasene lokalna pitanja.

„Činjenica da je – nakon međustranačkog dijaloga koji je omogućio Evropski parlament prošle godine – opozicija, na svim nivoima vlasti, učestvovala na jučerašnjim izborima, pozitivan je znak i daje nam uverenje da Srbija može da postigne veću demokratiju – lokalni nivo vlade je idealna polazna tačka za to“, zaključila je šef delegacije Kongresa.

Posmatranju na dan izbora prethodili su pripremni sastanci 1. i 2. aprila sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Republičke izborne komisije, članovima delegacije Srbije u Kongresu, generalnim sekretarom i saradnicima Stalne konferencije gradova i opština, diplomatskog kora, nevladinih organizacija, medija i IEOM, kao i sa kandidatima i predstavnicima partija/lista koje su učestvovale na beogradskim izborima. Predstavnici SKGO su razgovarali o temama poputizbornog zakonodavstva, biračkih spiskova, uloge JLS u sprovođenju lokalnih izbora i podrške SKGO u ovom procesu.

Više na linku: https://www.coe.int/en/web/congress/-/serbia-council-of-europe-congress-delegation-recommends-to-conduct-local-elections-separately-from-elections-at-the-national-level