Vesti

Prvi Nacionalni urbani forum održan u Beogradu

Nacionalni urbani forum organizovan je prvi put u Republici Srbiji 11. i 12. aprila 2022. godine kao glavna nacionalna konferencija o održivom urbanom razvoju. Nacionalni urbani Forum organizovan je u partnerstvu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Stalne konferencija gradova i opština, UN Habitata i rezidentne kancelarije UN u Srbiji.

Zamišljen kao događaj koji u fokus stavlja teme održivog urbanog razvoja u najširem smislu, ovaj skup okupio je više od 300  učesnika iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice, naučno-istraživačkih ustanova, civilnog društva, privrede, međunarodnih institucija kao i goste iz su­sednih zemalja i iz inostranstva.

Organizatori skupa posebno su ponosni jer je dostignut balans u reprezentativnosti svih očekivanih predstavnika zainteresovanih strana, uz oko 30 odsto predstavnika lokalne samouprave, i gotovo jednako učešće državnih organizacija, akademskog sektora, privatnog i predstavnika civilnog sektora. Ovako sastavljenom strukturom publike,  nacionalni urbani forum kreirao je platformu za široki stručni dijalog o budućim pravcima urbanog razvoja u Republici Srbiji.

Nakon dva dana intenzivnog dijaloga o ključnim temama i aktivnostima u oblasti urbanog razvoja, možemo sa zadovoljstvom konstatovati da su ciljevi nacionalnog urbanog foruma ostvareni, te da su svi učesnici foruma dobili priliku da se upoznaju sa aktuelnim javnim politikama i projektima u oblasti urbanog razvoja, te da su ponuđene nove ideje i predlozi mogućih rešenja za velike izazove urbanog razvoja sa kojima se danas suočavamo.

Održivi urbani razvoj sagledan je kroz prizmu osnovnih tema na kojima se temelje ciljevi Strategije urbanog razvoja: Zelena agenda i urbani razvoj, Kvalitet (arhitekture) i građene sredine i Održivo stanovanje.

Na specijalnoj sesiji prvog dana foruma koja je privukla najveću pažnju prisutnih, diskutovalo se o izazovima i potencijalima urbanog razvoja na Balkanu u doba teritorijalne kohezije i zajedničkih urbanih politika.

U specijalnim sesijama bilo je reči o viziji i porukama mladih o gradovima u budućnosti, kao i o rodnoj perspektivi urbanog razvoja i kreiranju prostora u skladu sa potrеbama žena, ali i svih ostalih društvenih grupa.

Drugi dan Foruma protekao je u paralelnim sesijama koje su bile posvećene osnovnim temama urbanog razvoja, zelenoj agendi u urbanom razvoju, održivom stanovanju i urbanom razvoju i kvalitetu građene sredine kao elementu održivog razvoja.

Brojni predstavnici međunarodnih partnerskih organizacija, među kojima Svetska Banka, Delegacija Evropske Unije, UNDP, Francuska razvojna agencija, GIZ i mnogi drugi, predstavili su projekte koji se sprovode u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, као i drugim ministarstvima Vlade Republike Srbije.

Predstavnici akademskih institucija, gradova i opština, javnih urbanističkih preduzeća i organizacija civilnog društva, svojim učešćem u prezentacijama i diskusija pomogli su u ostvarenju ciljeva ovog skupa.