Vesti

Počeo rad Mreže sekretara skupština gradova, opština i gradskih opština

Prvi, dvodnevni sastanak Mreže SKGO sekretara skupština gradova, opština i gradskih opština započeo je sa radom u četvrtak, 14. aprila 2022. godine uz učešće oko stotinu članova Mreže i predstavnika jedinica lokalne samouprave (JLS) koji pružaju podršku skupštinskim organima. Učesnicima skupa obratili su se Marina Dražić, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave, Rihard Koli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.

"Ministarstvo koje zastupam teži modernoj, efikasnoj i u smislu usluga pouzdanoj lokalnoj samoupravi, a ključni prioritet u radu je kvalitet života građana", rekla je Marina Dražić. Ona je istakla ulogu lokalnih skupština kao izuzetno važnu u ovim aktivnostima i zahvalila SKGO kao pouzdanom partneru u sprovođenju reformskih procesa. 

Rihard Koli je potvrdio posvećenost Švajcarske jačanju lokalne demokratije i učešća građana u Srbiji i naveo da će to biti potkrepljeno uključivanjem dodatnih finansijskih sredstava za ovu svrhu tokom narednih nekoliko godina. On je istakao da je značajno dalje uvođenje principa dobrog upravljanja kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou, što je posebno značajno za lokal, kao nivo vlasti koji je najbliži građanima. Koli je izrazio zadovoljstvo što učestvuje na sastanku Mreže i rekao da se raduje nastavku saradnje sa SKGO.

"Skupštine na lokalnom nivou predstavljaju jedne od najznačajnijih institucija jer stimulišu sprovođenje reformskih procesa i kanališu i promovišu transparentnost u radu, poput racionalnog trošenja budžeta", podvukla je Fransin Pikap. Ona je istakla da je Mreža sekretara lokalnih skupština posebno značajna jer uspostavlja otvoren kanal komunikacije među samim lokalnim samoupravama. U tom kontekstu Pikap se zahvalila SKGO na kvalitetnom partnerskom radu i održavanju odličnih odnosa svih uključenih aktera.

Nikola Tarbuk je istakao da je među različitim organima lokalne samouprave, skupština najviša i najznačajnija, jer su samo njene članove građani birali neposredno. 

"Suštinski, svi ostali organi JLS poput predsednika opštine, gradonačelnika, veća, uprava i pravobranioca, svoj legitimitet crpu iz legitimiteta lokalne skupštine i stoga su one stub lokalne samouprave i lokalne demokratije", rekao je Tarbuk uz opasku da kvalitet rada skupština zavisi od kvaliteta stručne podrške koja im je na raspolaganju, te iz tog razloga SKGO i njeni partneri žele da podrže rad sekretara skupština i njihovih saradnika.

Generalni sekretar je poželeo dobrodošlicu svim učesnicima Mreže i zahvalio svim uvodničarima na rečima podrške i izvanrednoj saradnji koju SKGO neguje sa njima lično, kao i sa institucijama koje predstavljaju.

Tokom prvog dana rada Mreže bilo je reči o planiranim izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i o njihovom značaju za rad lokalnih skupština, a predstavljen je i UNDP paket podrške za lokalne skupštine.

Tokom drugog dana rada Mreže diskutovaće se o budućim aktivnostima ovog novoformiranog tela SKGO, a biće održana i obuka na temu "Upravljanje normativnim procesima i izrada pravnih akata lokalne samouprave".

Prvi sastanak Mreže SKGO sekretara skupština gradova, opština i gradskih opština organizuje u saradnji sa projektom "Jačanje parlamentarne demokratije i inkluzivnog političkog dijaloga - treća faza", koji sprovodi UNDP, uz podršku Vlade Švajcarske i projekta "Institucionalna podrška SKGO - treća faza", koji realizuje SKGO, takođe uz podršku Vlade Švajcarske.