Vesti

Radionica na temu upravljanja parkiranjem

Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Urbanističkim Institutom Republike Slovenije (UIRS), u ponedeljak, 16. maja 2022. godine, u hotelu M u Beogradu, sa početkom u 10 časova organizuje radionicu na temu upravljanja parkiranjem. 

Radionica se realizuje u okviru projekta PARK4SUMP koji se finansira iz programa za istraživanje i inovacije Evropske Unije  Horizon 2020. Ovaj projekat ima za cilj da razvije upravljanje parkiranjem kao deo šire strategije koja može doprineti urbanoj mobilnosti i unapređenju kvaliteta života u gradovima u celini. U projektu učestvuje 16 gradova iz Evrope, dok je stručni partner na projektu Urbanistički institut iz Slovenije.

Radionica koju organizujemo za gradove i opštine u Srbiji jedna je od projektnih aktivnosti na projektu PARK4SUMP. Radionica je prvenstveno namenjena zaposlenima u lokalnim upravama angažovanim na poslovima planiranja saobraćaja i urbanizma, koji se susreću sa izazovima planiranja parkiranja i zahtevima u vezi sa obezbeđivanjem prostora za parkiranje, kao i onima koji žele da saznaju više o  tome kako upravljanje parkiranjem uključiti u šire politike unapređenje održive urbane mobilnosti i planove razvoja saobraćaja.

Ciljevi radionice su:

  • jačanje svesti o korišćenju politika i mera parkiranja kao alata u planovima održive urbane mobilnosti  
  • razbijanje pojedinih mitova vezanih za politike parkiranja
  • prenos iskustava iz drugih evropskih gradova u primeni mera politike parkiranja
  • umrežavanje i diskusija između predstavnika gradova i drugih organizacija o njihovim iskustvima u upravljanju parkiranjem, uključujući i izazove.

Na radionici će se, između ostalog, diskutovati i o sledećim temama: odnos između politike parkiranje i lokalne ekonomije; upravljanje parkiranjem u turističkim područjima; primena mere politike parkiranja i mogućnosti njihovog unapređenja; standardi parkiranja za nove objekte; uključivanje upravljanja parkiranjem u Planove održive urbane mobilnosti (POUM).

Draft Agenda final.pdf