Vesti

Završena serija obuka o planiranju i upravljanju zaštitom životne sredine u gradovima i opštinama

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je u periodu od 28. marta do 7. aprila 2022. godine organizovala četiri dvodnevne akreditovane onlajn obuke (vebinara) za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave na temu „PLANIRANJE I UPRAVLJANJE ZAŠTITOM ŽIVOTNE SREDINE U LOKALNOJ SAMOUPRAVI“ (2022-07-1201). Obuka je sprovedena u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza“, koji finasira Vlada Švedske.

Obuka predstavnika JLS obavljena je po akreditovanom programu u okviru Sektorskog programa kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2022. godinu, koji je deo Opšteg programa obuke zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2022. godinu, usvojenog od strane Vlade Republike Srbije. Obukama je prisustvovalo preko 130 učesnika iz 60 JLS

Na putu pridruživanja EU, u oblasti zaštite životne sredine, sprovođenje zakona na lokalnom nivou je ocenjeno kao jedan od najslabijih segmenata. Veliki deo pravnog okvira je usaglašen sa EU zakonodavstvom, ali za sada nije postojao pouzdan način da se obezbedi primena tog zakonskog okvira u jedinicama lokalne samouprave. Jedan od razloga je svakako kompleksnost same oblasti iz koje proizilazi i broj zakona koji se u ovoj oblasti primenjuju. Prepoznavanje i uključivanje svih bitnih aktera u lokalnoj zajednici u proces planiranja programa i projekata u oblasti zaštite životne sredine kao i stalna edukacija zaposlenih na poslovima zaštite životne sredine obezbeđuje podizanje lokalnih kapaciteta u ovoj oblasti.