Vesti

Međuopštinska saradnja u fokusu Mreže SKGO za vanredne situacije

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je 26. aprila 2022. godine peti sastanak Mreže za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama, uz učešće više od 60 predstavnika lokalnih samouprava, članova Mreže, kao i predstavnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Skup je organizovan u okviru Programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – druga faza“, finansira Vlada Švedske, a sprovodi SKGO.

Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO pozdravio je učesnike sastanka i podvukao da je SKGO u okviru svojih programskih aktivnosti radila na jačanju sistema smanjenja rizika od katastrofa, sarađujući sa institucijama i organizacijama bitnim za taj sistem, pre svih sa Sektorom za vanredne situacije, dodavši da je pružena neposredna podrška određenim gradovima i opštinama u unapređenju rada, što je potom postalo primer dobre prakse za sve gradove i opštine.

„Sektor za vanredne situacije je prepoznao SKGO kao organizaciju koja može doprineti razvoju sistema smanjenja rizika od katastrofa na lokalnom nivou, što se vidi kroz naše učešće u radu Republičkog štaba za vanredne situacije“, rekao je Tomašević.

On je na kraju svog izlaganja izrazio nadu da će opštine i gradovi, zahvalјujući dokumentima koji će biti predstavljeni na sastanku Mreže, unaprediti svoju plansku dokumentaciju u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, a da će inkluzivni pristup i transparentnost izrade dokumenata dovesti do bolјe saradnje među različitim institucijama, kao i do veće zainteresovanosti građana za procese planiranja zaštite i spasavanja.

U nastavku skupa Živko Babović iz Sektora za vanredne situacije MUP-a RS predstavio je Predlog uputstva o metodologiji izrade i sadržaja Plana smanjenja rizika od katastrofa, a njegov kolega Miloš Milenković, Strategiju za razvoj dobrovoljnog vatrogastva.

Kao primer dobre međuopštinske saradnje kolege iz Osečine i Loznice predstavili su Procenu rizika i Plan zaštite i spasavanja za Sliv Drine, a konkretizovana je takva vrsta saradnje između grada Kraljeva i gradske opštine Vračar potpisivanjem Sporazuma o međuopštinskoj saradnji na temu uključenosti osoba sa invaliditetom u sistem smanjenja rizika od katastrofa.

Razmena iskustava i znanja je takođe bila među temama sastanka te nam je opština Ub predstavila iskustva sa programom volontera JICA u Srbiji.