Vesti

(VIDEO) Lokalna samouprava i pristupni pregovori sa EU - Analize pregovaračkih poglavlja

Proces pristupanja Republike Srbije (RS) Evropskoj uniji (EU) i prilagođavanje zakonodavstva propisima EU, u većoj ili manjoj meri utiču na nadležnosti i kapacitete lokalne samouprave i donose joj brojne obaveze. Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je, kao nacionalna asocijacija lokalnih vlasti, u svrhu podrške gradovima i opstinama u što kvalitetnijem ispunjavanju obaveza iz ovog procesa, identifikovala 21 pregovaračko poglavlje od uticaja na lokalnu samoupravu i u periodu 2013. do 2020. godine pripremila 20 analiza uticaja evropskih propisa na kapacitet i nadležnosti lokalne samouprave. Teme ovih analiza su različite i one korespondiraju sa sadržinom pregovaračkih poglavlja.

Analize uticaja donose pregled najvažnijih evropskih propisa, strateškog i pravnog okvira Republike Srbije u datom pregovaračkom poglavlju od interesa za lokalnu samoupravu, ocenu usklađenosti pravnog okvira RS sa pravnim tekovinama EU, ključne pokazatelje kapaciteta i finansijskih resursa na lokalnom nivou za primenu evropskih propisa, kao i preporuke za lokalni, nacionalni nivo i SKGO.

Pred vama su video prezentacije analiza u sledećim oblastima: 


Uticaj pristupnih pregovora na lokalnu samoupravu 

Zaštita podataka o ličnosti i pristup informacijama od javnog značaja

Zaštita zdravlja

Zaštita osnovnih prava

Uticaj zdravstvene krize prouzrokovane pandemijom virusa Covid-19 na EU fondove za jedinice lokalne samouprave u Srbiji

Slobodno kretanje kapitala, sloboda pružanja usluga i prava poslovnog nastanjivanja


Na ovaj način zelimo da zainteresujemo javnost da se bliže upozna sa sadržinom analiza i sazna više o uticaju procesa evropskih integracija na lokalnu samoupravu.